RINDAL: Saga Trollheimen Hotel AS i Rindal er i Nordmøre tingrett dømt til å betale vel 123 000 kroner til en kvinne som var ansatt ved hotellet. Beløpet omfatter lønn, feriepenger og renter. Hotellet må også betale kvinnen over 23 000 kroner i saksomkostninger.

Kvinnen og hennes mann ble i januar i fjor kjent med daglig leder ved hotellet. De søkte arbeid i Norge. I april ble det inngått arbeidskontrakt om at paret skulle være vertskap ved hotellet.

Dømt i forliksrådet

Kontrakten inneholder både kvinnens og ektemannens navn. I punktet om lønnsbetingelser står det:

«Lønn blir utbetalt den 10. hver måned. Totalt 18.000,- pr måned i prøvetiden. Deretter 24.000,- pr. måned».

Arbeidstida var oppgitt som fleksibel med en varighet på 25 til 70 timer til sammen for begge to pr uke.

Hotellet hadde som utgangspunkt at denne lønna er total lønn for begge. Ekteparet var ikke enig og innga forliksklage til forliksrådet, der Saga Trollheimen Hotell AS ble dømt til å betale kvinnen 120 000 kroner.

Kun på norsk

Saga Trollheimen Hotell AS bragte deretter saken inn for Nordmøre tingrett. I dommen går det fram at ordlyden om lønnsbetingelser er uklar, men konkluderer med at de to har selvstendige lønnskrav på 18 000 kroner i prøvetiden og deretter 24 000 kroner pr måned.

Det poengteres også at både arbeidsgiver og arbeidstaker må ha felles forståelse for innholdet i en arbeidsavtale. Ekteparet, som er spansktalende, har bemerket at avtalen kun ble utformet på norsk. Retten bemerker at det ikke er sannsynliggjort at hotellets ledelse har informert paret om at de til sammen skulle fylle en 100 prosent stilling.

Uvisst om anke

Advokaten som representerer hotellet sier til NRK Møre og Romsdal, som omtalte saken først, at det ikke er avgjort om dommen ankes.