Olavsfestdagene 2016 er i full gang, og fredag kveld var det salmesang som fylte Borggården.

Fire fantastiske artister, Sondre Bratland, Levi Henriksen, Live Maria Roggen og Solveig Slettahjell, hadde hver sin bolk, og det var Bratland som innledet konserten med nordmenns favorittsalme, Navnet Jesus.

Artistene framførte noen salmer alene, mens andre helt eller delvis ble sunget sammen med publikum. Av de sistnevnte kan nevnes «Leid milde ljos» og «Blott en dag».

Kveldens store høydepunkt var det imidlertid Solveig Slettahjell som sto for med sangen «Gråt og dans».

Denne er blant salmene på albumet «Fabler om en åpen kirke», som ble gitt ut i fjor, til støtte for en inkluderende folkekirke.

Slettahjells deltakelse på dette prosjektet førte til at flere konsertarrangører ikke ville booke henne, men for mange vil nettopp «Gråt og dans» stå som en av de fineste salmene som er laget i nyere tid.

Man kan bruke floskler og snakke om magi og nakkehår som reiser seg. Men det var akkurat slik det føltes under Slettahjells framføring i Borggården av «Gråt og dans». Ikke minst takket være musikerne og koret, som tilførte det mektige refrenget en enda større kraft enn på albumet.

Den svært vellykkede kvelden ble avsluttet med at alle artistene og publikum sang «Gje meg handa di, ven», anført av mannen som gjorde den irske folketonen norsk – Sondre Bratland.