En gang mellom klokka 17.15 og 18.00 8. august 1996 blir 20 år gamle Trude Espås fra Orkanger voldtatt, drept og skjult bak en steingard i utkanten av turistbygda Geiranger på Sunnmøre. 20-åringen hadde hatt sommerjobb som stuepike ved Union Hotell.

Nå har det gått 20 år, og saken er fortsatt ikke oppklart. Etterforsker Asbjørn Hansen var med i teamet som etterforsket Espås-saken i mange år. Han jobbet 18 år i Kripos og var med på å oppklare mellom 30 og 40 drap, og ledet etterforskningen av blant annet drapene på Orderud gård og Baneheia. Av alle sakene han jobbet med, er det bare drapet på Trude Espås-saken som ikke er oppklart.

Hansen jobber nå i TV 2-programmet «Åsted Norge» som tar opp uoppklarte saker og får tips fra seerne på direkten. «Åsted Norge» startet i går (mandag) sin andre sesong. Da ble Trude Espås-saken tatt opp.

I kjølvannet av dette melder NRK at det er kommet inn over 30 nye tips i forbindelse med etterforskninga, etter at politiet i Møre og Romsdal politidistrikt i det siste har etterlyst dette. Flere personer kan bli innkalt til avhør.

Trude Espås-saken:

8. august 1996:

En gang mellom klokka 17.15 og 18.00 8. august 1996 blir 20 år gamle Trude Espås fra Orkanger voldtatt, drept og skjult bak en steingard i utkanten av turistbygda Geiranger på Sunnmøre. 20-åringen hadde hatt sommerjobb som stuepike ei knapp uke etter to år med høyskolestudier i Alta.

9. august 1996:

Orkanger-jenta meldes saknet etter at hun ikke møter på jobb ved Union Turisthotell. Politiet setter ut på ettermiddagen i gang søk vet hjelp av politihund, Røde kors- mannskaper og helikopter med varmesøkende kamera.

Etter hvert trappes søket og etterforskningen opp med bistand fra flere lensmannskontorer på Sunnmøre og Kriminalpolitisentralen i Ålesund.

20. august 1996:

Det skal imidlertid gå hele 11 dager før Trude Espås blir funnet kvalt bak steingarden bare skjult av noen steiner i utkanten av turistbygda, men funnet gir støtet til en morder-jakt Norge ikke hadde sett maken til. Funnstedet var 100-150 meter fra stedet hvor hun sist ble sett i live.

¤ Det var godt over 5000 mennesker i turistmagneten Geiranger den varme augustdagen da Orkanger-jenta ble tatt av dage på grufullt vis.

¤ 98 prosent av disse turister og de aller fleste var utlendinger. I løpet av de første årene med intensiv etterforskning har politiet greid å registrere 5000 mennesker som var i bygda drapsdagen.

¤ Det er gjennomført 3062 vitneavhør i tilsammen 37 land – fordelt på fire verdensdeler. I tillegg har politiet vært i kontakt med flere tusen personer gjennom rundspørringer – særlig i Geiranger. Tilsammen over 1900 tips har kommet inn i tilknytning til den omfattende etterforskningen – i tips kommer det inn fortsatt.

¤ Fra inn – og utland har det strømmet inn 15.000 bilder og timesvis med videopptak – fra turister som var i Geiranger på drapsdagen. Detter materialet har vært gjennomgått og systematisert av etterforskerne mellom annet med tanke på å finne biler som har blitt aktuelle på en eller annen måte.

¤ Politiet innhentet også data om all mobiltrafikk og bruk av minibanker i Geiranger på drapsdagen.

¤ På et tidspunkt ble det også laget en såkalt fantomtegning av det man trodde kunne være drapsmannen, men det ga ingen resultater.

¤ På tross av det årelange etterforskningsarbeidet har det ikke vært mulig å oppklare drapet.

¤ For 20 år siden ble ikke alt etterforskningsmateriale digitalisert fortløpende. Dette omfattende arbeidet har pågått det siste året og en nå i innspurten med dette arbeidet. Et fulldigitalisert etterforskningsmateriale, vil gjøre det mulig for den nye «Cold case»-gruppen i Kripos å se på saken med nye øyne.

¤ Tidligere ble drapssaker foreldet etter 25 år, men i fjor kom det imidlertid en ny bestemmelse som opphevet foreldelse for fullbyrda drap. Det betyr at foreldelsesfristen for drapet i Geiranger i 1996 også er opphevet.