Renter på forbruksgjeld utgjør nå nær en femtedel av total rentekostnad for husholdningene, opplyser banksjefen.

– Mange får hjelp av familie til å bake forbruksgjelden inn i boliglånene, men når verdiene på boliger flater ut eller det kommer nye boliglånskrav vil mange bli sittende med en uhåndterlig regning, advarer Lie.

Han ser eksempler på aktører som tilbyr kundene langt større lån enn det er søkt om, og svært få gir tilbud om rådgiving knyttet til forsvarlig nedbetaling.

– Når det nå er bare to banker igjen her i Orkdal så merker vi også at pågangen fra folk som ønsker økonomiske råd tiltrår, og at de velger en lokal bank med lokal kunnskap. Trenger man råd i en vanskelig situasjon, eller bare rett og slett ønsker noen å snakke med for å planlegge fremtiden, så er det tydelig at folk søker til bankene de fysisk kan møte. Min oppfordring er å være tidlig ute når en merker at en ikke klarer å betjene forbrukslånet, sier Lie

Banksjefen sier at forbruksgjeld har blitt den viktigste årsaken til avslag på lån.

– Vi ser at nesten en av fem kunder har forbrukslån, og selv om de fleste bruker det som en kortsiktig finansiering, er det stadig flere som aldri nedbetaler. En av tre avslag på lån hos oss skyldes nå at forbruksgjeld velter regnestykkene.

I en spørreundersøkelse utført for banken oppgir halvparten av kunder med forbrukslån at de har større gjeld nå, enn de hadde for et år siden.

– Det er blitt mer og mer populært med forbrukslån, og det er nok dessverre ikke noe unntak også her i Orkdal. Cirka en av fire med forbruksgjeld oppgir å ha måttet be om hjelp fra familie og venner til betaling, og hele en av fire har refinansiert forbrukslån og kredittkort inn i boliglånet, sier Lie.