Navn: Vegar T. Sommerschild

Tittel: Daglig leder/Eiendomsmegler MNEF

Arbeidsgiver: Aktiv Eiendomsmegling, Orkdal

1. Beskriv boligmarkedet i STs nedslagsfelt? Hvor er prisene høyest/lavest?

– Generelt sett er markedet sunt og godt, og har vært stabilt bra de siste årene. Boligprisene er høyest i Orkdal og Skaun, og noe lavere i kommunene rundt. Når det er sagt, så har også kommunene rundt opplevd en solid prisstigning i senere år.

2. Hvilke kommuner i ST-land er mest attraktive å bo i, og hvorfor?

– Hvis man utelukkende skal legge boligprisene til grunn, blir nok svaret fort Orkdal og Skaun. Ser man på netto innflytting, er det Skaun som peker seg ut. Vi opplever imidlertid god respons andre steder også, og det tyder på at folk oppfatter hele distriktet vårt som forholdsvis attraktivt.

3. Hvordan er tilgangen på eneboligtomter i våre kommuner?

– I Orkdal har det blitt god tilgang med blant annet Joplassen og Kleivan. Det samme gjelder Meldal og Snillfjord, hvor det er flere ledige tomter. I Skaun er det nå mangel på attraktive tomter i forhold til etterspørselen, spesielt i Buvika og Børsa. Det er også lite tomter på markedet i Agdenes, Hemne, Rennebu og Rindal.

4. Blir ikke «sentrumskommunene» (Orkdal, Skaun) snart mettet av leiligheter?

– Vanskelig å si, men trenden er at flere og flere ønsker seg leilighet for å bo enklere og slippe en del vedlikehold som en enebolig med hage krever. Når flere flytter i leiligheter, og trives der, er det også rimelig å anta at dette vil avle nye potensielle kjøpere.

5. Hvilken type boliger er det mangel på i vårt distrikt?

– Rimelige boliger tilrettelagt for eldre er nok mangelvare i hele distriktet, spesielt på plasser med få leiligheter. Utover det føler vi ikke det er store mangler.

6. Vil boligprisene fortsatt stige de neste ti åra? Beskriv utviklingen?

– Vanskelig å se i et såpass langt perspektiv, men vi tror på en moderat oppgang i prisene i vårt distrikt.

7. Hva er det beste rådet til unge i etableringsfasen når det gjelder eiendom?

– Tar man historien i betraktning, viser det seg at det har vært «dyrt» å sitte på sidelinjen. Rådet må derfor være å komme seg inn i markedet, selv om drømmeboligen kanskje er uoppnåelig første gang man er ute for å kjøpe noe. Boliginvestering har vist seg å være god sparing.

8. Er lokalpolitikerne i våre kommuner flinke nok til å tilrettelegge for boliger/tomter der folk vil bo?

– Fokuset på fortetting samt effektiv utnyttelse av landbruksareal har nok gjort det til en vanskelig øvelse å tilrettelegge for dette, spesielt når det gjelder den største mangelvaren, nemlig romslige eneboligtomter i sentrumsnære strøk.

9. Har du et godt råd til politikerne i denne sammenhengen?

– Ta mer ansvar som utviklere selv, og gjør prosessene enklere for private utviklere.

10. Har bankene blitt for strenge når det gjelder utlån, spesielt til unge i etableringsfasen?

– Bankenes egenkapitalkrav rammer selvfølgelig særlig unge som ikke har rukket å opparbeide seg nødvendig egenkapital, men vi ser at mange foreldre stiller opp for å hjelpe sine barn.

11. Når blir den første boligen over 10 millioner kroner solgt i vårt nedslagsfelt? Hvor ligger denne boligen, og hvilken type bolig er det?

– Hvis man ser bort fra de to leilighetene som ble slått sammen på Eliløkken sjøside (9,6 mill.), så har vi så langt ikke sett priser i nærheten. Vi tror derfor det blir en god stund til vi ser slike priser.

12. Hva er den dyreste boligen du har solgt noen gang i vårt distrikt?

– En enebolig på Børsøra i Børsa i Skaun kommune. Den ble solgt for 6 900 000 kroner i juni i år.

PS! To andre kjente eiendomsmeglere i dalføret vil lørdag og søndag svare på de samme spørsmålene her på STs nettside.

Vegar T. Sommerschild i Aktiv Eiendomsmegling