Det er vg.no som i en stor reportasje presenterer tall for alle asylmottak i landet i fjor. VGs beregninger, basert på gjennomgang av de ulike selskapenes regnskaper, viser at på halvannet år utbetalte norske myndigheter 6,3 milliarder til stort sett private aktører.

Akuttmottakene alene kostet på det meste rundt 13 millioner i døgnet. Tomme plasser har kostet UDI 1,4 milliarder kroner.

Eget driftsselskap

31 000 personer søkte om asyl i Norge i fjor. Ifølge VG hadde Norge planlagt for å ta imot 11 000. Løsningen ble å etablere nye asylmottak ved å kontakte ulike hoteller, campingplasser og gamle sykehjem om til midlertidige mottak, såkalte akuttmottak.

VGs artikkel, som du i sin helhet kan lese her, er søkbar på kommunenivå.

Selskapet Ann og Bjørn Hotelldrift AS, som driver Hemne Hotell, hadde i fjor en totalomsetning på 6,9 millioner kroner. Ifølge VG utgjorde ca 3,4 millioner av dette drift av asylmottak.

Ingen flere kommuner i STs nedslagsfelt drev akuttmottak eller andre former for mottak i fjor.

To måneders avtale

Hemne Hotell inngikk på slutten av fjoråret leieavtale med UDI om drift av akuttmottak. Den løp ut 15. januar i år og hadde ca to måneders varighet totalt. I begynnelsen av januar i år uttalte daglig leder Ann Marit Hofset i Ann og Bjørn Hotelldrift AS, at avtalen med UDI har vært økonomisk bra for drifta.

Hofset har i kveld (mandag) ikke svart på STs henvendelse om en kommentar til VGs tall.