En mann i 40-åra fra STs nedslagsfelt er dømt fengsel i ett år og fire måneder for flere straffbare forhold. Fire måneder av straffen gjøres betinget. Prøvetiden er satt til tre år. Til fradrag fra straffen kommer nesten 200 dager for utholdt varetekt.

I dommen går det fram at mannen er dømt for brudd på over ti lovbestemmelser, de fleste mot straffeloven.

Avviste saker

Bakteppet for saken er tvangssalg av flere av tiltaltes eiendommer, der han følte seg urettmessig behandlet av både den oppnevnte medhjelperen, politiet og domstolene.

Han har anket både til Høyesterett og Den europeiske menneskerettsdomstolen, men har fått sakene avvist. Mannen har hele tiden handlet som om det ikke forelå rettskraftige beslutninger. I den nylige dommen som er avsagt, kommer det fram at samtlige beslutninger har vært rettskraftige.

«Det har ikke vært unnskyldelig villfarelse», fastslår retten.

– Kroppslig dårlig

I den nesten 40 sider lange dommen, går det fram at advokaten som ble oppnevnt som medhjelper ved et av tvangssalgene er en av dem det har gått hardest ut over.

Det dreier seg om e-poster med særdeles nedsettende karakteristikker, både om advokatens utøvelse av sitt yrke og om advokaten personlig. Mye er også publisert på Facebook. Det gikk så langt at advokaten begjærte besøksforbud av hensyn til ansatte fordi de følte frykt og engstelse. Advokaten selv har i retten forklart at han ble «kroppslig dårlig av å lese beskyldningene».

«Je suis Charlie»

Mye av det samme gjelder en lensmann i distriktet som har opptrådt som namsmann i saker der tiltalte var involvert. Også denne lensmannen er i likhet med advokaten blitt beskyldt for å ha begått ulovligheter i jobben. Lensmannen har måttet skåne ansatte som har opplevd tiltaltes atferd belastende.

Omfattende publisering/omtale på Facebook, også av lyd-/filmopptak, er felles for dem begge.

En dommer i Sør-Trøndelag tingrett er beskyldt for å ha flere «helsemessige» plager, mens en annen fant det nødvendig å fjerne navnet sitt fra ringeklokka i egen bolig. Ved én anledning var en av omtalene av dommeren undertegnet «Je suis Charlie», et slagord om ytringsfrihet knyttet til attentatet mot avisen Charlie Hebdo i Frankrike i 2015.

Måtte bygge om

Tiltalte selv har i retten forklart at han ikke hadde tanker om at det skulle oppleves som alvorlige trusler, men en måte å formidle at han har ytringsfrihet.

Retten utelukker ikke at dette er tilfellet, men legger likevel til grunn at det kunne skape alvorlig frykt.

Andre ansatte i Sør-Trøndelag tingrett har opplevd tiltalte som en stor påkjenning. Han er flere ganger blitt bortvist fra tinghuset.

Det ble besluttet å utarbeide et adgangsreglement i tinghuset som følge av tiltaltes atferd, og det ble besluttet å bygge om ekspedisjonen for å beskytte ansatte.

Påberoper seg ytringsfrihet

«Når tiltalte møtte opp i ekspedisjonen, stoppet virksomheten opp», har et vitne som er ansatt i tinghuset uttalt. En annen av de ansatte var omtalt i negative ordelag på sosiale medier under overskriften «Dødsstraff».

Tiltalte fikk etter hvert ilagt besøksforbud i Trondheim tinghus. Han hevder selv at han har ytringsfrihet, og at han på bakgrunn av den urett han mener er begått mot seg, hadde rett til å si fra.

Personer som har kjøpt eiendommer som tiltalte har måttet forlate etter tvangssalg er også blitt utsatte for straffbare handlinger og følt frykt.

Utrygghet

I straffutmålingen påpeker retten at både domstol, dommere, politi og advokater må tåle kritikk. Likevel går tiltaltes handlinger ut over det som kan tåles i denne saken. Han har skapt utrygghet for ansatte i rettssystemet og deres familier.

Spesielt legger retten vekt på signaturen «Je suis Charlie» i en av meldingene som er utsendt. Det samme gjelder en av de personlige karakteristikkene av advokaten.

Mannen ble frifunnet på to tiltalepunkter av noe mindre alvorlig karakter.

Besøksforbud i fem år

I tillegg til den kombinerte betingede/ubetingede fengselsstraffen, er mannen dømt til å betale erstatning for skadeverk til nye eiere av en av hans tidligere eiendommer, han har fått inndratt en mobiltelefon og er ilagt fem års besøksforbud mot personer/aktører han har begått straffbare handlinger mot. Det samme besøksforbudet gjelder også en av eiendommene som er tvangssolgt.

Det er Inntrøndelag tingrett som har avsagt dommen. Saken gikk over fem dager i september. Tiltalte selv møtte tre dager. 20 vitner ble hørt.