– Alle roder er besatt. Vi starter offisielt klokken fire, men noen roder tjuvstarter en halvtime før, sier leder for Røde kors i Orkdal, Gunnar Lysholm, bare få timer før årets innsamlingsaksjon går av stabelen.

Han er optimist med tanke på resultatet.

– Jeg føler at vi på forhånd har gjort den PR-jobben vi kan gjennom stands og andre aktiviteter. Jeg ser også i avisa Sør-Trøndelag at politikerne har fått til betydelige bidrag fra næringslivet. Du kan si at vi har fått en flying start, sier Lysholm.

– Ingen kan la være å bli berørt

Fra Orkdal frivilligsentral melder leder Åshild Grønning om uvanlig stor interesse for å stille opp som bøssebærere i år. Totalt vil 150 bøssebærere være i sving i Orkdal i dag.

– Det de sier er at dette er en god sak, og så er det det at hjelpen kommer helt fram til de som trenger den. Røde kors har forpliktet seg til å få hjelpen helt fram, sier Grønning.

Krigen i Syria opptar folk, tror hun.

– Selvfølgelig, det er vel ingen som kan la være å bli berørt. Og vi skjønner vel bare en liten brøkdel av det som skjer der. Folk er veldig positive til å gi, sier Grønning.

Godt fotfeste i Orkdal

Lisa Ofstad er rodeleder ved Råbygda og Gjølme krets, og bekrefter inntrykket til Grønning.

– Jeg har vel aldri hatt så mange på lista mi. Jeg tror nok Røde kors er en organisasjon som de fleste vil støtte. De er godt kjent i Orkdal kommune, de har godt fotfeste og gjør mye bra. Det er nok en medvirkende årsak, og ikke minst engasjementet både i Norge og ellers i verden, sier Ofstad.

Har godt omdømme

Ved Evjen skole er Røde kors-leder Gunnar Lysholm klar til å steppe inn som bøssebærer hvis noen melder forfall.

– Hvorfor skal man gi penger til denne innsamlingsaksjonen?

– Fordi 90 prosent av pengene går til humanitært arbeid i utlandet. Pengene er dedikert flyktningarbeidet, der Syria er en viktig del. Røde kors har for øvrig det prinsippet at vi bistår uansett politisk eller religiøst syn. Vi bistår der det trengs. Mange stiller spørsmål ved hvor mye av pengene som kommer fram dit de skal. Der tør jeg påstå at Røde kors er til å stole på. Sammen med Røde halvmåne er vi verdens største humanitære hjelpeorganisasjon, og vi ligger på topp når det gjelder omdømme, sier Lysvold.

Fakta årets TV-aksjon:

23. oktober vil over 100.000 bøssebærere besøke alle husstandene i Norge.

Pengene fra årets TV-aksjon går til Røde Kors. Pengene som samles inn skal brukes i disse landene:

Syria

Borgerkrigen har vart siden mars 2011. Over 220 000 mennesker er drept så langt, over 10 500 av disse er barn. 11,4 millioner mennesker er drevet på flukt.

Her vil Røde kors bruke penger til å bygge opp helseklinikker, dele ut mat, vann, medisiner, ulltepper og andre nødvendige hjelpemidler, gjenoppbygge vann- og sanitæranlegg samt styrke Syria Røde Halvmåne for å lære opp lokale frivillige.

Libanon

Rundt 1,5 millioner syrere har flyktet til Libanon som følge av krigen.

Her vil Røde kors bygge opp helseklinikker som kan gi livsviktig behandling til flyktninger og hjelpe lokalbefolkningen med vaksiner og behandling av barnesykdommer.

Sør-Sudan

Sør-Sudan er verdens yngste stat, men også et av verdens fattige land. Borgerkrigen som har vart i tre år, har drevet nesten 1,5 millioner mennesker på flukt.

Her vil Røde kors skaffe flere mobile kirurgiske team som kan flys inn for å utføre livsviktig behandling på sivile som ellers ikke vil få noen form for hjelp, lære opp frivillige som kan undervise i forebyggende helsearbeid, som viktigheten av rent vann og trygg oppbevaring av matvarer, trappe opp førstehjelpsutdanningen og beskytte helsepersonell som er utsatt for angrep og derfor har krav på beskyttelse.

En del av pengene som samles inn skal hjelpe mennesker med flyktningbakgrunn i Norge.