- Orkanger er vakreste plass på jord - i alle fall for oss som liker industri.

Slik startet Reinertsens direktør Thomas Reinertsen sin orientering i formannskapet i Orkdal i går.

Han hadde mye å fortelle, og i går ettermiddag fikk han godkjennelsen han trengte for at ST kan bringe nyheten om at Reinertsen er blitt tildelt en subsea vedlikeholdsavtale for Statoil.

Kontrakten har en varighet på sju år, og arbeidet skal utføres på Orkanger.

Svært oppsiktsvekkende

Reinertsen har i mange år utført vedlikehold offshore, men da på installasjoner over havoverflaten. Nå skal de for første gang utføre vedlikehold på det som befinner seg under havoverflaten (subsea), og det er svært oppsiktsvekkende.

- Dette er første gang at en produktuavhenging leverandør får en slik kontrakt. Fram til nå har tre aktører dominert hele verdensmarkedet. Det har tradisjonelt vært slik at de som lager produktene, også har hatt vedlikeholdet/ettermarkedet på sitt eget utstyr. Dette har vært mystifisert, og det har vært framstilt som veldig komplekst. Noe som har ført til at dette vedlikeholdsarbeidet er blitt veldig kostbart for oljeselskapene, forklarer Reinertsen.

- Vi har i flere år sagt at dette ikke er komplisert, og vi har hevdet et det er bedre at de som ikke har egeninteresse i produktet, tar hånd om vedlikeholdet, for da blir det mye billigere.

Denne ideen har Reinertsen nå fått gjennomslag for hos Statoil.

Les mer om denne saken i ST torsdag.