En undersøkelse fra Tryg Forsikring viser at også i 2016 ble flere nordmenn frastjålet bilen sin mens den stod på tomgang, uten at eieren var i bilen. Denne tabben kan bli veldig kostbar.

– Vi vet det blir en økning i antall tyverier av biler som går på tomgang nå som kulden er kommet, sier leder i Tryg Forsikring i Norge, Espen Opedal, i ei pressemelding.

– Det er behagelig å sette seg inn i en oppvarmet bil, men eksosen skader miljøet, politiet kan bøtelegge deg, og går du bort fra bilen en stund, kan biltyver benytte anledningen til å stikke av med din isfrie og oppvarmede bil, sier, han.

På forsikringsspråket heter det «avkortning» når det av ulike grunner blir utbetalt en mindre sum en det forsikringstaker er forsikret for, dersom vedkommende har opptrådt uaktsomt. Å la bilen stå på tomgang mens du forlater den, går inn under denne kategorien.

Størrelsen på avkortningen vil avhenge av hvordan forholdene er på stedet hvor tyveriet skjedde. Jo mer trafikkert, jo høyere avkortning.

- Forlater du en bilen din utenfor en bensinstasjon i tettbygd strøk og blir borte i fem minutter, er dette grovt uaktsomt, sier Opedal.