Tirsdag 30. mai kommer den nye 100- og 200-seddelen på markedet. Deretter vil det ifølge Norges Bank ta minst ett år før nye 50- og 500-kronesedler gis ut. Til slutt kommer 1000-kroneseddelen. Planen er å lansere den i 4. kvartal 2019.

100- og 200-kronesedlene blir tilgjengelige ved Norges Banks sentralbankdepoter i Tromsø, Trondheim, Bergen, Stavanger og Oslo fra kl. 14 den 30. mai. Deretter vil det kunne ta noe tid før de blir tilgjengelige for publikum via lokale banker, butikker og minibanker.

Les mer om de nye pengesedlene her

Når de nye sedlene settes i sirkulasjon, vil du kunne betale med både gamle og nye sedler i ett år. Deretter blir de gamle sedlene ugyldige, og du vil bare kunne bruke de nye. Norges Bank er pliktig til å veksle inn ugyldige sedler i minst 10 år.

Den teknologiske utviklingen innebærer at falsknere får bedre metoder for å etterlikne ekte sedler. Derfor må sentralbankene utvikle mer avanserte sikkerhetselementer.

De siste årene har mange av landene rundt oss gitt ut nye og sikrere sedler. Seddelforfalskning er heldigvis lite utbredt i Norge. Men dersom våre sedler blir dårligst i klassen, risikerer vi at forfalskning blir et problem.

Norges Bank har ansvaret for at norske sedler fungerer effektivt som betalingsmiddel. Da må det blant annet være enkelt for deg å kunne skille mellom ekte og falske sedler.

Den nye seddelserien har alle de fem valørene motiver som viser havets betydning for landet vårt. Personportrettene erstattes med maritime ikoner.

Med ett tema som en rød tråd for alle motivene på sedlene, kan Norges Bank formidle én sammenhengende fortelling. «Havet som grunnlag for Norges nærings- og velferdsutvikling» er fortellingen om et sentralt element i norsk økonomi, vår historie og nasjonale identitet.