Navn: Arne Storsand

Bor: Børsa

Jobber med: Kjøpmann på Rema 1000 på Orkanger

Aktuell for: Planlegger bygging av Orkdals største Brustad-bu

Hva gjør en Rema-kjøpmann en varm fredag sent i juli?

- Nå er det jo sol og varme da, og da syder det jo i butikken. Det er fullt trøkk med kunder som skal kjøpe seg grillmat med god drikke og snacks.

Rema 1000 fikk mye oppmerksom for en tid tilbake da dere kritiserte konkurrentene for praksisen rundt Brustad-buer. Nå bygger du selv en som er halvannen gang så stor som konkurrentene. Du er ikke redd for at du provoserer kundene med dette?

- Nei, det vil jeg ikke si, tvert imot. Brustad-bu er en lovlig sak, og nå gjør vi det på den riktige måten. Responsen har også vært veldig stor. Selv om det er en del folk som sier at det er unødvendig med søndagsåpent, så sier de jo samtidig at «vi drar jo og handler likevel». Vi ser det også hvis vi er på arbeid på søndager, så er det kunder på døra som sjekker om vi har åpent

Et argument mot søndagsåpne butikker er at de ansatte bør kunne ha en dag i uka som er fridag. Er du ikke enig i det?

- Jeg har spurt de ansatte. Enkelte vil helst ha fri, andre vil gjerne arbeide på søndager. Det er ikke noe tvang, vi skal ha en frivillig ordning, og vi skal nok klare å ordne det.

Det er ekstra godt betalt å jobbe på søndager?

- Ja, det er en lønnsom dag for en ansatt å jobbe på en søndag.

Da kan det kanskje være ekstra vanskelig å si nei til å jobbe?

- Nei, det er ikke noe tvang, det er høyst frivillig. Det er ikke noe problem å få tak i folk som vil jobbe på søndager.

Blir det flere som får jobb på Rema 1000 når dere åpner på søndager?

- Vi må ha fire på jobb. Det kan godt hende vi må ansette flere.

Hva med deg, er du klar til å jobbe på søndag?

- Jeg jobber allerede en del søndager, men man kan ikke basere det på at jeg skal jobbe hver søndag, nei. Det går an å delegere bort og gi de ansatte ansvar. Da blir dessuten de ansatte mer motiverte og får dessuten mer innsikt i driften. Det er en fordel

Som kjøpmann er du mye på jobb?

- Ja, det er kanskje en klisjé, men det blir en livsstil. Man vil jo stå på mest mulig. Egeninnsats er avgjørende, samtidig er det viktig å motivere de ansatte slik at de får det samme eierskapet til driften. Man må få de ansatte til å bli med på samme laget.

Hva med familien, får du sett dem nok?

- Ja, det var det da. Jeg har fire barn på seks, ni, elleve og 15 år. Det er klart, det handler om å prioritere tiden. Samtidig begynner de å bli store, og den eldste er jo med og jobber her. Nei da, det går bra. Man har jo vent seg til denne livsstilen.

Er det mulig å jobbe som kjøpmann til man går av som pensjonist?

- Jeg har jo nesten holdt på i en mannsalder allerede. Det er vanskelig å si, man må kanskje ta en pause og sjekke. Nei, jeg er ikke ferdig ennå.

Hva leser du for tida?

- Jeg leser ikke så mye. Jeg leser avisa Sør-Trøndelag, og Adressa er jeg innom på nett. Bøker? Nei det leser jeg ikke. Har ikke ro nok til å sitte ned og holde på med det.

Hva gjør du i helga?

- I helgen blir det hyttetur til Meldal, med familien. Da kobler vi helt av, der er det så stilt og rolig. Det blir en helt annen dag enn her, man får ladet opp batteriene og vært sammen med familien.

Hva ligger hjertet ditt nærmest akkurat nå?

- Jeg så nylig et program på TV-en, om den hvalen som hadde fått så mange plastposer i magen. Jeg satt sammen med ungene og så det, og tenker at man kanskje må tenke seg litt mer om når det gjelder avfall, slik at vi passer litt mer på hvor vi gjør av ting. Vi må kanskje tenke oss litt om, med tanke på neste generasjon.

lillemor.hestvik@avisa-st.no

481 46 109