Moratt så ut i lufta og tenkte tilbake på tida med frykt. Likevel skjønte han den augustdagen at nordmenn var (og fortsatt er) skeptiske til innvandrere.

I 1986 kom Moratt fra Tyrkia til orkdal for å gå på Torshus folkehøyskole. Han ville bort fra landet sitt, ikke fordi han hadde det fælt, men han ville prøve noe annet. Han ble kjæreste med ei norsk jente med langt, lyst hår og blå øyne. Etter kort tid giftet de seg og flyttet til Trondheim. Det skulle de aldri ha gjort.

En kveld ute på byen, gikk de nyforelsket og hand i hand opp Elgesetergate. Plutselig kom det to men mot dem.

– Den ene var påvirket av alkohol, mens den andre var edru. De begynte å rope ting til oss og jeg havnet i slåsskamp, fortalte Moratt.

Vond tid

Lignende episoder skjedde gang på gang. Det ble en stor byrde å bære for dem begge, spesielt kona. til slutt bestemte de seg for å skilles. Det var ei vond tid for Moratt, og han følte seg ensom.

– Jeg kunne ikke språket, og kom fra en fremmed kultur.

Da saken sto på trykk, var Moratt gift på nytt. Denne gangen med ei dame fra Tyrkia. De giftet seg i 1994, og fikk datteren Sema.

– Da jeg igjen kom til Orkdal i 1999, opplevde jeg for første gang følelsen av å være velkommen i Norge. Det var godt. Folk er annerledes her på «landet». Det var ikke bare han som opplevde flyttinga fra Trondheim som positivt. I barnehagen lekte Sema bare med utenlandske barn. Hun fikk lite kontakt med norske unger og lært lite om kulturen. I Orkdal fikk hun mest kontakt med norske jevnaldrende, og ble akseptert.

– Det hender de krangler om å være sammen med henne, lo en stolt Moratt.

Ond sirkel

Det å lære seg det norske språket og den norske kulturen har vært viktig for familien Yenidemir. Dersom man er innvandrer og ikke snakker norsk, blir man isolert og null verdt i andre folk sine øyne. Den første tiden som Nemnin, hans kone, var i Orkdal, mistrivdes hun.

– Jeg insisterte på at hun skulle lære seg norsk og gå på kurs. Nå har språket åpnet en ny verden for henne, sier han. Hun trives veldig godt og er en viktig del i livet mitt.

Han skjønner at nordmenn er skeptiske til innvandrere. De har ofte en annen hudfarge og en fremmed kultur. Derfor må de som kommer til landet bli flinkere til å ta initiativ og kontakt med nordmenn.

– Jeg har selv erfart hvor viktig det er. I dag betyr kontakten med nordmenn mye. Skulle ønske jeg hadde litt mer fritid, avslutt Moratt.