Fylkesmannen hadde lovt en avklaring innen 1. september når det gjaldt innsigelsene til Orkdal kommunes arealplan, som skal vedtas denne høsten.

Fylkesmannen hadde innsigelser til flere områder i kommuneplanens arealdel. Nå oppheves to av innsigelsene. I tillegg stilles døra på gløtt for en boligbygging på Ustjåren.

Trekker tilbake

Den ene innsigelsen som nå er opphevet, er det som omhandler Trondheim havn.

Dette skriver Fylkesmannen om havneinnsigelsen:

«Fylkesmannen vurderer at Trondheim havn IKS’ høringsuttalelse til kommuneplanen ..., samt utfyllende informasjon gitt i møte med Trondheim havn den 19. august, imøtekommer vårt vilkår for å kunne trekke tilbake innsigelsen. Fylkesmannen vurderer at Trondheim havn har gjennomført en tilstrekkelig alternativvurdering og har gitt tilfredsstillende dokumentasjon på at etablering av en containerhavn øst for Orkdalselva (Thamshavn) ikke lar seg gjennomføre.»

Redusert i sør

Når det gjelder travanlegget, stilles det krav om at det planlagte utbyggingsområdet sør for dagens travbane, blir kraftig redusert. Med dette som betingelse, trekker Fylkesmannen også denne innsigelsen:

«Fylkesmannen trekker med dette innsigelsen til kommuneplanens arealdel knyttet til travbanen, under forutsetning av at de 20 dekar sør for dagens travbane reduseres med 15 dekar jf. vedlagte kart.

Travselskapet har arbeidet med flere alternativ og det er fordeler og ulemper knyttet til alle. De ulike alternativene vurderes nå av Travselskapet. Dersom det konkluderes med at Orkdal er den beste lokaliteten for nytt hestesportsenter, har kommunen, gjennom arealdelen, avklarte arealer til dette.»

Rekkefølgebestemelser

Helt til slutt i brevet fra Fylkesmannen står setningen som kan åpne for forsiktig optimisme på Ustjåren:

«I tillegg imøteser Fylkesmannen kommunens forslag til rekkefølgebestemmelser for Utsjåren.»

Ordfører Gunnar H. Lysholm har allerede uttalt at kommunen ønsker å imøtekomme Fylkesmannen på akkurat dette punktet.

Det betyr i praksis at Ustjåren ikke kan bli utbygd før en viss andel (fastsatt av kommunen i samråd med Fylkesmannen) av eksisterende områder er bygd ut. Men for ustjåringene er kanskje det viktigste at store deler av grenda kan farges gult på kartet, noe som åpner for at kommunen og fylkeskommunen kan gå inn og forskuttere en ny vei til Ustjåren.