Politiet i vårt distrikt mottok i forrige uke flere bekymringsmeldinger om det samme: En norsk kvinne i 40-åra hadde ringt på døra til folk og sagt hun skulle utføre brannsikkerhetskontroll i huset.

Kvinnen skal ha vært svært pågående for å komme inn. Huseierne fryktet at hun egentlig var en tjuv som ville inn å stjele, eller kartlegge om huset hadde verdifulle eiendeler som hun på et senere tidspunkt kunne komme tilbake for å ta med seg.

Brannsjef Ove Smedplass møtte kvinnen i Meldal sentrum fredag ettermiddag, etter at innbyggere i området hadde fått besøk av henne. Smedplass etterspurte dokumentasjon for det hun angivelig drev med. Svaret var: Hun hadde glemt det hjemme.

Samtidig hadde kvinnen et plastkort med en firmalogo hvor det stod Kundeservice AS.

Politiet fant etter hvert ut at kvinnen for tida er bosatt i Rennebu kommune. Dermed fikk lensmannskontoret i fjellbygda i oppdrag å ta en samtale med «brannkontrolløren».

– Vi har snakket med henne både tirsdag og onsdag morgen. Det var helt betimelig at folk har reagert. Kvinnen har også selv erkjent at atferden hennes overfor folk var for pågående, sier Torfinn Fossum ved Rennebu lensmannskontor.

Men: Virksomheten hennes er i utgangspunktet lovlig. Hun jobber for et firma som selger brannslokkingsapparat, brannstiger og røykvarslere.

– Hun har imidlertid ingen kompetanse på brannsikkerhetskontroll. Det eneste hun kan og har tillatelse til, er å kontrollere om brannslokkingsapparatet fungerer, sier Fossum.

Det lokale politiet har poengtert overfor kvinnen at hun ikke skal gå inn til folk med mindre hun blir invitert innomhus. I tillegg har hun ifølge Fossum lovet å skjerpe atferden sin.

– Hun får kun én sjanse. Hører vi noe mer om dette, stopper vi virksomheten hennes, sier han.

Politibetjenten understreker at det er flott at folk varsler om pågående og uønskede selgere som tropper opp på døra.