Natt til lørdag klokken 01.30, kom det melding om at det brant i tårnet til Rindal kirke. Kirkespiret falt ned og ligger nå utenfor kirka.

Brannvesen og andre nødetater kom raskt til stedet. At brannmannskapet greide å holde flammene i spiret, mener Bård Magne Sande fra Rindal brannvesen, berga kirka.

– Det var en heltemodig innsats fra brannvesenet. Det var helt avgjørende for å berge kirka, at de var i tårnet og kjørte på med mye fuktighet. Hadde flammene nådd rommet mellom kirketaket og hovedrommet, er jeg redd hele kirka var tapt, sier Bård Magne Sande fra Rindal brannvesen lørdag morgen.

Høyrisikoarbeid

Han er stolt over innsatsen brannmannskapet gjorde i løpet av natta. Brannen var slukket i 4-tida.

– Jeg tror det er mange rindalinger som er glade for at kirka står i dag. Det kunne fått et helt annet utfall, slik som det var da vi kom hit i natt. Vi fikk på fuktighet både innefra og fra utsida ved hjelp av kranbil. Vi hadde god assistanse fra Meldal og Surnadal. Det er vi kjempeglade for, sier Sande.

Han mener også det var veldig betryggende å ha blålysetatene, og spesielt ambulansen, til stede.

– Å slukke brann fra innsiden av tårnet er høyrisikoarbeid. Men det gikk bra. Vi er glade og lettet alle sammen.

Forårsaket av lynet?

Det ligger rester etter glør på gulvet, kun få meter fra rommet det var mest kritisk å holde flammene unna.

– Med den vinden som var her i natt, har du aldri helt kontroll, sier Sande, som ikke vil spekulere i hva som var brannårsaken.

– Det får etterforskningen vise. Men at det var tordenvær i natt, er det ingen tvil om.

Også innsatsleder Helge Berg uttalte i natt at tordenværet kan ha vært årsaken.

– Vi har hatt uvær med en rekke lynnedslag, så det er nærliggende og tro at lynnedslag er årsaken, sier Berg.

Lettet rådmann

Rådmann i Rindal kommune, Bjarne Nordlund, er veldig glad for at kirka blir berga og skryter av brannmannskapet.

– Kirkebranner er ofte følelsesmessig tungt for veldig mange. Men vi kan prise oss lykkelig over at brannmannskapet gjorde en så god jobb. At skadene ikke ble større. Jeg tror ikke det blir store problemer for noen å leve med dette, sier Nordlund og fortsetter:

– Jeg er veldig glad for at det gikk så godt som det gjorde. Ingen av de vitale delene i kirka, som kirkerommet, ble skadet. Det er bare en liten skade i toppen av tårnet og noen vannskader lenger nedover. Vi hadde litt flaks med at brannen ble oppdaga så tidlig. Jeg er stolt over innsatsen til brannmannskapet. De gjorde de riktige tingene raskt.