Et regiontravanlegg i Orkdal vil bli 45 millioner kroner billigere enn Klæbu-alternativet.

I realiteten vil prisforskjellen bli enda større, i og med at 19 millioner som er ført i utgift for å kjøpe grunn i Orkdal, vil gå rett til Orkdal tråvklubb – og dermed komme travet og et eventuelt regiontravanlegg til gode ved at det for eksempel kan bygges moderne treningsfasiliteter.

Men selv om Orkdal i realiteten vil bli 64 millioner kroner billigere for travsporten, har konsulentfirmaet Optiman gått inn for Klæbu.

Hovedargumentet er usikkerhet rundt kjøp av grunn i Orkdal. Det er nemlig én grunneier som har sagt at vedkommende ikke vil selge.

Kan ekspropriere

Men ifølge Orkdal kommune vil ikke dette få konsekvenser for et eventuelt travanlegg. For dersom man ikke kommer fram til frivillige løsninger med vedkommende, vil Orkdal kommune gå til det skrittet å ekspropriere.

– Optiman sår tvil om hvorvidt vi kan ekspropriere, og viser blant annet til at «en kommune har ikke rett til å overkjøre private grunneiere». Men det kan vi. Det ser ut til at vi og Optiman har helt ulik virkelighetsoppfatning når det gjelder dette, sier Gaustad.

Ønsker frivillighet

Gaustad understreker at Orkdal ønsker en frivillig avtale mellom travet og grunneierne.

– Men lovmessigheten er helt klar: Når man har en reguleringsplan for området, kan man ekspropriere for å gjennomføre planen. I kommuneplanen er området lagt inn som travanlegg, og da gjenstår det bare å lage en egen reguleringsplan, noe som tar fra seks til tolv måneder. I paragraf 16 i plan- og bygningsloven står det at kommunestyret kan vedta ekspropriasjon. Man trenger ikke spørre noen, slår Gaustad fast.

Det er imidlertid adgang til å klage et slikt vedtak inn for Fylkesmannen. Men Gaustad sier at dette kun er en formalitet så lenge saksbehandlingen i forkant av vedtaket har vært korrekt.

– Det som vanligvis er den største usikkerheten, er eventuelle innsigelser fra statlig myndighet, men dette blir nå avklart i kommuneplanen, og jeg ser ingen store utfordringer i reguleringsarbeidet.

Orkdal kommune skal vedta kommuneplanen onsdag 29. oktober.

Oppstart våren 2016

Gaustad mener derfor at hovedargumentet mot å velge Orkdal, ikke er reelt. Rådmannen har satt opp følgende tidsplan, som viser at spaden kan stikkes i jorda våren 2016:

* Vedtak kommuneplanens arealdel: oktober 2014

* Oppstart reguleringsarbeid: november – januar 2015

* Behandling planforslag/høring: juni 2015

* Vedtak reguleringsplan: november 2015

* Eventuelt vedtak om ekspropriasjon: november 2015

* Søknad om forhåndstiltredelse: november 2015

* Behandling av eventuell klage: innen mars 2016

* Godkjent forhåndstiltredelse: innen mars 2016

* Klart for anleggsstart: våren 2016