En mann i 30-åra er for andre gang på tre år dømt i en sedelighetssak. Denne gangen for besittelse av barneporno og for å ha forsøkt å kjøpe seg nakenbilder av småjenter.

Mannen, som har tilknytning til STs nedslagsfelt, må nå sone 120 dager i fengsel for tre straffbare forhold.

Nesten uten betydning

Det første tiltalepunktet han er dømt for går på at det i mai i fjor ble avdekt at han hadde 373 bilder og fem filmer som framstiller seksuelle overgrep mot barn og bilder som seksualiserer barn.

I tillegg er han dømt for at han i slutten av 2013 og begynnelsen av 2014 tilbød penger til to jenter på 13 og 14 år for at de skulle kle av seg på Skype. I ett av tilfellene handlet «tilbudet» om penger også å ha sex. Beløpene var henholdsvis 2000 og 2300 kroner.

Siktede ga i retten en uforbeholden tilståelse, og saken ble avgjort ved tilståelsesdom. Tilståelsen er imidlertid bare i liten grad tillagt vekt ut fra de beslagene som er gjort.

I prøvetiden

I dommen går det fram at retten ser svært alvorlig på at mannen nå dømmes for nye forhold som gjelder sedelighet og barn, sett i lys av at han så seint som våren 2012 ble dømt til fengsel i ett år og to måneder for det samme.

I denne dommen er det kun fristoversittelse i påtalemyndighetens saksbehandling som gjør at retten ikke kan utmåle felles straff, fordi to av forholdene ble begått i prøvetiden for dommen fra 2012.

I posisjon

I dommen bemerkes det også at mannen har noe innsikt i sin situasjon og jobber bevisst med den.

Det har vært vanskelig for retten å finne rettspraksis i saken, men viser til at nye kommunikasjonsmidler som internett og mobiltelefoni har gjort barn mer utsatt for overgrep. Selv om det i dette tilfellet ikke har vært fysisk kontakt, gir nye måter å kommunisere på voksne en mulighet til å komme i en posisjon for å begå seksuelle overgrep.

Ubetinget

«Internett representerer en alvorlig trussel for mindreårige», går det fram av dommen. Derfor er det også god grunn til å markere alvoret og behovet for rettsbeskyttelse gjennom straffenivået.

Dommen på 120 dager – som er lavere enn påtalemyndighetens påstand om seks måneder, er ubetinget. Uten tilståelsen ville påtalemyndighetens påstand ha blitt tatt til følge. Mannen har fått en bærbar PC inndratt.