Torsdag denne uka ble det klart at Stortingets energi- og miljøkomite går inn for å gjeninnføre blyhagl til jakt på fast mark.

– Vi vil takke flertallet i Energi- og miljøkomiteen for tilliten de har vist landets jegere, sier forbundsleder Runar Rugtvedt i Norges Jeger- og Fiskerforbund i ei pressemelding.

Det er flertall på Stortinget for å oppheve forbudet mot blyhagl.

– Fornuftig og på høy tid. Jeg ser frem til at dette forbudet blir fjernet, sier Senterpartiets leder, Trygve Slagsvold Vedum (Sp) i ei pressemelding.

Senterpartiet har lenge kjempet for å tillate bruk av blyhagl etter forbudet som ble innført i 2005. Sammen med blant andre Norges Jeger- og Fiskerforbund har Senterpartiet stått på jegernes og sportsskytternes side.

Et representantforslag samler nå flertall i Stortinget for at forbundet mot bruk av blyhagl blir opphevet utenfor skytebaner og våtmarksområder. Senterpartiet mener at det ikke har vært dokumentert at blyhagl har de miljømessige konsekvensene som enkelte påsto da forbudet ble innført, og at det da er fornuftig å legge forbudet til side.

– Vi går inn for å opprettholde forbudet i våtmarksområder og på skytebaner, hvor det er et solid faglig grunnlag for et forbud, sier Slagsvold Vedum.

Bly har gode egenskaper som ammunisjon, det er tungt, bløtt og kan benyttes i nær sagt alle haglevåpen uavhengig av type og alder på våpenet.