Statens vegvesen har flyttet en fotgjengerovergang på fylkesvei 65 mellom Forve bru og Torshus på Fannrem uten å varsle Orkdal kommune.

– Vegvesenet skulle ha søkt om reguleringsendring, men det glapp på et tidspunkt. De burde gjort det for et halvår siden, sier Ingrid Voll, plan- og forvaltningssjef i Orkdal kommune.

I reguleringsplanen som er vedtatt for området er det beskrevet hvordan gang- og sykkelveien langs fylkesvei 65 skal bli. Ved et sted mellom Forve bru og Torshus må de myke trafikantene krysse veien. Her blir det en forgjengerovergang.

Flyttet

Ifølge reguleringsplanen skal overgangen legges ved avkjørsla til det siste huset før du kommer til brua, i retning Fannrem sentrum. Her skal gående og syklende krysse over på elvesida ned mot Forve bru.

Men: I forrige uke reagerte en oppsitter langs fylkesvei 65 på at «terrenget ikke stemte helt med kartet». Overgangen var nå flyttet 50 meter lenger sør.

Dette hadde ikke Orkdal kommune, som er planmyndighet, fått kjennskap til før oppsitteren varslet dem.

Hastemøte

Onsdag morgen møttes Vegvesenet og kommunen til et hastemøte på rådhuset på Bårdshaug.

– Forklaringa var grei. Årsaken til at overgangen er flyttet skyldes trafikksikkerhet. Vegvesenet mener overgangen kommer for nær kurven i nord, sier Voll.

– Hva skjer nå?

– Vegvesenet må utarbeide en søknad om reguleringsendring. Før søknaden behandles i hovedutvalg forvaltning, tidligst i april, kan oppsittere langs fylkesveien uttale seg, forklarer hun.

Tar selvkritikk

Arbeidet på strekningen vil ifølge Voll fortsette. Men kommunen har overfor Vegvesenet anbefalt at det gjøres minst mulig i forhold til overgangen inntil søknaden om reguleringsendring er behandlet i kommunen.

Konklusjon: Det er ingen automatikk i at overgangen blir der Vegvesenet vil ha den.

– Tar Vegvesenet selvkritikk på at de ikke varslet kommunen?

– Ja, sier Voll.

Flyttet gangfelt for å bedre sikten

Pressemelding

Etter at saken er blitt omtalt i papiravisa og lagt ut på nett, kom Statens vegvesen med denne pressemeldinga:

Årsaken til at gangfeltet på fv. 65 mellom Forve bru og Torshus på Fannrem flyttes 50 meter i forhold til reguleringsplanen, er at her er sikten bedre.

- For bilistene som kjører langs vegen fra Forve bru kommer gangfeltet raskt etter svingen, og vi mener at det er bedre å flytte gangfeltet 50 meter lenger sør, sier prosjektleder Andreas Tessem i Statens vegvesen i Sør-Trøndelag.

- Denne endringen skulle vi ha søkt om til Orkdal kommune som en mindre endring i reguleringsplanen med en gang forslaget dukket opp. Dette ble ikke gjort, og det beklager vi, sier Tessem som legger til at de skal sende søknaden nå.

Nå som gangfeltet flyttes 50 meter lenger sør, må trafikantene på gang- og sykkelvegen krysse avkjørselen til asfaltverket på Solhusøra. Det ble veid som viktigere for trafikksikkerheten til de myke trafikantene at bilistene fikk god sikt til gangfeltet, enn å unngå avkjørselen. I dette tilfellet var ikke begge deler mulig.