– Birger Foseide (prost i Orkdal) er en dårlig representant for Guds bakkemannskap her på jorda. Han er stokk konservativ, fordømmende og gammeldags, sier Jon Reidar Øyan.

Han ble opprørt og sint da han leste avisa Sør-Trøndelag på onsdag. Øyan, som kommer fra Snillfjord, er nyvalgt leder i Arbeiderpartiets homonettverk.

«Synd»

I en artikkel med «Samme syn som i 1999», uttalte prost Birger Foseide i går at han delte synet til prestene som i 1999 skrev et innlegg i ST der de omtalte homofili som synd.

– Men jeg ville uttrykt meg annerledes i dag. Det oppfattes så fordømmende å si det slik, sa Foseide.

Det ovennevnte leserinnlegget er blitt aktuelt etter at det ble arrangert en såkalt regnbuegudstjeneste i Meldal kirke sist søndag.

Knyttneve i magen

Jon Reidar Øyan var 18 år gammel da leserinnlegget sto på trykk i 1999. Det var fortsatt ingen som visste at han var homofil, fordi han ikke turte å fortelle det.

– Jeg reagerte veldig kraftig den marsdagen det sto på trykk. Men heldigvis ser vi at både samfunnet og kirken har utviklet seg på dette området, når vi ser bort fra Foseide og hans meningsfeller. Å lese intervjuet med prosten, var som å få knyttneven i magen på nytt, sier Øyan.

Fordømmende

Han reagerer ekstra sterkt på at prosten prøver å pakke inn synes sitt.

– Han sier at han ville uttrykt seg annerledes, fordi det oppfattes fordømmende å kalle det synd. Men selv om han prøver å pakke det inn, er det ikke mulig å oppfatte det han sier som noe annet enn fordømmende. Min oppfordring til Foseide er å stå opp for at han faktisk er fordømmende, gammeldags og stokk konservativ, sier Øyan og fortsetter:

Pjatt

– Han er en dårlig representant for Guds bakkemannskap her på jorda. Og han har en ytterst selektiv tilnærming til begrepene menneskekjærlighet og nestekjærlighet. Og så synes jeg han bør stå opp for at han ikke er enig i utsagnet «størst av alt er kjærligheten». Det er mye mer realt å få et verbalt knyttneveslag av Foseide og vite hva han faktisk mener, enn at han pakker det inn i politisk korrekt pjatt. Han bør si det rett ut, så kan vi ta diskusjonen ut fra det. Jeg er så oppgitt over at man 16 år etterpå ikke har beveget seg et eneste skritt, sier Øyan.

Prost Birger Foseide ønsker ikke å kommentere Øyans utsagn, men viser til et leserinnlegg torsdagens avis.