Hvilken vei klokka skal stilles, er alltid et spørsmål som dukker opp. En grei huskeregel er at klokka alltid skal stilles mot sommeren: Én time fram om våren (mot sommeren) og én time tilbake om høsten (mot sommeren).

Med andre ord: Natt til søndag 29. mars starter sommertida. Klokka skal da skrus fram én time klokken 02. Det betyr lysere kvelder framover, men samtidig at du må stå opp én time tidligere.

De fleste mobiltelefoner stiller seg selv. Klokker i biler, på radio, ovner og vekkerklokker ofte må stilles manuelt. Du kan stille klokka rett før du legger deg lørdag kveld.

Norge har hatt sommertid hvert år siden 1980, og vi har hatt samme sommertid som EU-landene siden 1996.

Opprinnelig var det nok energisparing som var den viktigste grunnen til at vi stilte klokka. Nå er det enkle svaret at vi ønsker mest mulig dagslys i sommerhalvåret. Det er også bakgrunnen for at EU har bestemt at vi skal fortsette å stille klokken.

Tidspunktene for skifte mellom normal tid og sommertid er felles for landene i EØS-området. Det er EU-kommisjonen som gjennom et eget direktiv om sommertid bestemmer tidspunktet for å stille klokka.

Sommertida starter kl. 0200 (UTC+1) siste søndag i mars og slutter kl. 0300 (UTC+2) siste søndag i oktober.

Klokken stilles altså tilbake siste søndagen i oktober, som i år blir søndag 25.