– Jeg hadde som mål å gjøre det bra, hvis ikke hadde jeg nok ventet til neste år. Men jeg hadde aldri trodd at det skulle gå så bra!

En overrasket og stolt Elisabeth Wangen dro hjem fra den internasjonale kroppsbygging- og fitnesskonkurransen Oslo Grand Prix med to pokaler i kofferten.

Konkurrerer for første gang

Meldalsjenta ble kåret til vinner i klassen Bikini Fitness under 163 centimeter, og endte til slutt med andreplass totalt – og ble dermed beste norske utøver i denne grenen.

Dette er Elisabeths første år som deltaker i Bikini Fitness. Før helgens konkurranse har hun bare deltatt en gang før, under Sandefjord Open, hvor hun havnet på andreplass i seniorklassen.

Det var ønsket om å utfordre seg selv som gjorde at hun bestemte seg for å konkurrere innen kroppsbygging og fitness.

– Jeg har alltid hatt en interesse for trening og kosthold. Når jeg først fikk vite litt mer om Bikini Fitness virket det veldig spennende. Jeg tok det som en utfordring, sier Elisabeth.

Ikke bare muskler

Innen Bikini Fitness er målet å være best trent i bikini. Selv om sporten er en gren av kroppsbygging og fitness, er det ikke store muskler som er viktigst.

– Det er en mild gren, og man skal ikke ha kjempedefinerte muskler. Det er totalpakken av utseendet som avgjør, både hår, sminke og sceneopptreden, forteller Elisabeth.

Før deltakerne går på scenen skal de både sprayes brune og sminkes. Selve sceneopptredenen består av posering og framvisning av muskler.

Elisabeth synes det er viktig å understreke at sterkt fokus på hår og sminke er forbeholdt scenen.

– Det er kun når man står på scenen at utseendet blir bedømt. Tiden utenfor er helt annerledes, da er det viktig å ha en sterk og sunn kropp, sier hun.

Viljestyrke

Og kroppen til Elisabeth har ikke kommet av seg selv. Bak ligger utallige timer trening.

– Det krever hard trening, disiplin innen mat og kosthold og naturligvis en sterk vilje. Mange faller av i løpet av en diett.

På veien til en sceneklar kropp har Elisabeth trent styrke fem dager i uka, i tillegg til kondisjonstrening i de siste ukene før konkurranse.

Hun har hatt mye støtte i sin personlige trener Robert, som har utformet et eget program som skal hjelpe Elisabeth nå målet sitt.

– Robert bestemmer hva jeg skal trene og spise. Jeg har spist god og variert mat. I ukene før konkurransen må maten veies og måles slik at jeg har kontroll på mengden. Jeg sulter meg overhodet ikke, men litt mindre energi blir det jo rett før konkurranse, sier hun.

Tatt ut til landslaget

På forhånd av Oslo Grand Prix hadde Norsk kroppsbygger- og fitnessforbund (NKF) lovet den beste norske utøveren i Bikini Fitness en plass på det norske landslaget til europeisk mesterskap i Spania 15.-17. mai.

Den plassen kapret Elisabeth, og hun gleder seg til å representere Norge.

– Det er kjempeartig å få mulighet til dette. Jeg føler meg veldig heldig, sier 22-åringen.