HEMNE: Vidar Andersen er forundret over at «hans egen» ordfører Ståle Vaag så bastant avviser søndagsåpne butikker.

– Jeg er forundret over at ikke Ståle Vaag skjønner hvor viktig handel er for handelsstedet Kyrksæterøra, sier Andersen, som startet Rema-butikk på Kyrksæterøra i 1998, han gikk gradene og er i dag rektor ved Rema-skolen, og fra 1. juni blir han regionsjef for de to trøndelagsfylkene for matgiganten.

«Et gigantisk eksperiment»

Andersen ble provosert da han leste Ståle Vaags bombastiske programerklæring som ble framført på Arbeiderpartiets landsmøte i helga.

«Dette er det sterkeste angrepet på arbeidernes rettigheter vi noen gang har sett. Virkningen av regjeringens forslag er all makt til sjefene og avmakt for den enkelte arbeidstaker. Dette kan vi ikke akseptere. Dette er et gigantisk eksperiment med arbeidstakernes trygghet og frihet», sa Vaag blant annet i sitt innlegg.

Hyttekommunen Hemne

– Det overrasker meg at han kan si noe så bastant om noe så viktig. Han burde vise de som driver butikk så mye tillit at han lar butikkdriverne selv bestemme om de ønsker søndagsåpent eller ikke. Vi snakker ikke om tvang for verken de som driver butikk eller ikke. De som ønsker å ha stengt, får selvsagt lov til det. På samme måte er det heller ingen tvang at kundene «må» handle på søndag hvis de ikke ønsker det, sier Andersen.

Han mener Hemne er i en særstilling.

– Hemne er en kommune med 1400 husstander og 1200 hytteeiendommer. Fra mars til oktober er det et kjempemarked for handel også på søndager med tanke på omlandet Snillfjord, Halsa og Aure. Still deg opp ved hovedveien en søndag og tell antall biler. Det er mange hundre, og det er i hovedsak hyttefolk på vei hjem. Med søndagsåpne butikker, ville mange lagt handelen for neste uke til Hemne, mener Andersen.

Mange jobber søndag

Han mener han selv har bidratt til økt handel i Hemne ved å legge til rette for det kunden ønsker, og liker ordførerens holdning svært dårlig.

– Ståle Vaag kan ikke så diktatorisk avvise søndagsåpent, sier Andersen, som håper temaet søndagsåpent eller ikke blir en del av valgkampen til høsten.

– Hva vil du si til alle de ansatte i næringa som ikke ønsker søndagsåpent?

– Vi kan ikke skjerme de ansatte – av respekt for de som faktisk jobber på søndager i dag. Vi har mange; innenfor offentlig sektor, industri og på bensinstasjoner, som jobber i en turnus der helgearbeid er en del av det. De er vant til å «ta helg» på mandag. Og jeg vet av erfaring at mange ungdommer ønsker å tjene noen ekstra kroner på å få lov til å jobbe på søndager.

Han er også bekymret dersom det blir ulik praksis fra kommune til kommune.

– Hva hvis Orkdal velger å si ja til søndagsåpent? Hva da?

Seks er nok

Ordfører Ståle Vaag står på sitt.

– Vi trenger én dag i uka som er annerledes enn de andre. Vi må ha denne forskjellen, og da snakker jeg på vegne av både drivere og ansatte i butikkene. Jeg har ikke opplevd at noen har gått i fakkeltog for å få søndagsåpne butikker. De få som er for, er ute etter å tjene enda mer penger, sier Vaag.

– Ville søndagsåpne butikker gitt mer handel?

– Nei, vi kan kjøpe det vi trenger de øvrige seks dagene i uka. Når Vidar Andersen er så opptatt av hytteturistene, så kan de – og alle vi andre – handle det de trenger til kommende uke på torsdag, fredag eller lørdag. Dette er bare en påstand fra Andersen.

Må eller kan?

– Din kommentar til at Andersen mener ansatte i detaljhandelen ikke bør skjermes fordi det er andre som jobber på søndager?

– Ansatte innenfor for eksempel helse, enkelte industribedrifter og politiet de jobbe på søndager. Det er ingenting som tilsier at vi har et slikt «må-behov» når det gjelder handel.

– Kan ikke butikkene selv få bestemme?

– Det sier seg selv at dersom én butikk åpner på søndag, så må den andre følge etter. De har ikke noe valg. Da blir det heller ikke frivillighet rundt dette, mener Ståle Vaag.

Ordfører Ståle Vaag er imot søndagsåpent. Arkivfoto