Rannei Bakk er president i Harley-Davidson Owners’ Club i Norge, en organisasjon med over 2000 medlemmer i Norge. Med ujevne mellomrom representerer hun klubben i ulike sammenhenger når søsterklubber fra andre land i Europa har samlinger, og hun har lenge grublet på tanken over å kunne stille i noe annet enn bunad.

Starta i frisørstolen

Bakk, som til daglig er frisør, fikk ballen til å rulle da hun hadde Evelyn Vitsø i stolen. Vitsø har fra før kreert blant annet Aure- og Hemne-bunaden, karbunaden for Hemne og Giske-drakten. Og hun er for sitt arbeid også belønnet med kulturprisen i Hemne.

– Det er vel nå tre år siden Evelyn og jeg begynte å snakke, og da åt det bare på seg. For ca ett år siden var drakten ferdig, forteller Rannei Bakk.

Spesiallaget

Prosessen har vært preget av prøving og feiling for å finne den optimale drakten i MC-miljøet.

– Det var selvsagt viktig å finne riktig design, og et stoff som er både holdbart og vaskbart. For meg var det også viktig med et plagg du bare kan rulle sammen og putte i sideveska på motorsykkelen og som det bare er å ta på seg like fint når jeg tar det opp igjen. Jeg er ikke typen til å stryke bunadsskjorter, sier hun.

Drakten består i tillegg til selve plagget også av spesiallaget sølv på belte, samt smykker og ørepynt i sølv. Harley Davidson-logoen er selvsagt godt synlig.

– Hvordan reagerer «medsøstrene» når du stiller i drakten?

– De er imponert, og jeg føler vel at jeg stikker meg ut litt i mengden.

Pris a la bunad

Rannei Bakk er så langt den eneste som er utstyrt med festdrakten – og selvsagt er den merket med «1»-tall.

– Det er nå aktuelt å lage flere, men ikke i masseproduksjon. Hver enkelt drakt må syes på mål for den enkelte. I neste omgang håper vi å lage en herredrakt, sier Rannei Bakk.

– Og prisen?

– Noe det samme som en bunad.

Silke og fineste ull

Også for Evelyn Vitsø har dette vært en spennende prosess.

– Ja, veldig spennende og annerledes. Den største utfordringa har vært å skaffe stoff som tilfredsstiller kundens krav, sier Vitsø.

Hun gir mye ros til Krivi-vev AS på Tingvoll, som har laget flammeborden nederst på skjørtet og for øvrig levert alt stoffet – i silke og fineste ull – til drakten.

– De laget den ut fra ei beskrivelse jeg har i hodet mitt. Det ble vellykket, og de har vært veldig ivrige på prosjektet hele tida, sier hun.