– Det er en stille nedbygging av politiet som har foregått over mange år, sier ordfører Ola T. Lånke som sterkt beklager nedleggelsen av lensmannskontor mange kommuner nå opplever.

Kritisk

Politireformen ligger nå til behandling i justiskomiteen i Stortinget.

Reformen vil føre til langt færre lensmannskontor. Argumentasjonen har vært større enheter, sterkere fagmiljø og mer patruljerende politi på vegene.

– Det argumenteres med trygghet, men hvilken trygghet er det når politiets ansikt i nærmiljøet forsvinner? spør Lånke som er svært kritisk til reformen.

Spredt distrikt

Rennebu opplever allerede at politiet er lite til stede i kommunen etter at lensmannen i Rennebu også ble konstituert lensmann i Oppdal.

Reformen foreslår langt færre lensmannsdistrikt og naturlig nok større distrikt. Ola T. Lånke er kritisk til at Rennebu blir del av et distrikt som omfatter Rennebu, Oppdal, Midtre Gauldal, Holtålen og Røros.

– Det sier seg selv at det blir et svært spredt distrikt. Vakthavende må få problemer hvis det skjer noe samtidig i Røros og på Oppdal, sier han.

Forebyggende

I Rennebu har det lenge vært sterke innvendinger mot den foreslåtte reformen.

– Dette er vårt siste forsøk på å gjøre oppmerksom på at det kan få alvorlige følger om politiet ikke har et ansikt i kommunen, sier Lånke og minner om politiets sterke forebyggende rolle.

– Ungdomsrådet uttalte en gang at det er flaut å bli tatt av noen man kjenner, sier Lånke og mener at det i reformen er tatt lite hensyn til betydningen av politiets kontakt med nærmiljøet.

Står alene

I tillegg til justiskomiteen er ordførerne i kommuner der lensmannskontora er truet, invitert til folkemøtet 11. mai på Berkåk. Fra justiskomiteen har Jorodd Asphjell (AP), Kjell Ingolf Ropstad (Krf) og enten Jenny Klingen eller Marit Arnstad (SP) foreløpig sagt at de kommer.

– Jeg håper dette engasjerer folk og at de ikke gir opp før det er slutt; det vil si vedtatt i Stortinget, sier Lånke som stiller sin lit til AP, SV, Krf og Senterpartiet som har stilt seg kritiske til reformen.

Om ikke den foreslåtte politireformen blir stoppet, har Ola T. Lånke et håp om å påvirke prosessen slik at betydningen av nærpoliti og det forebyggende aspektet blir mer vektlagt.

– Regjeringen vil komme til å stå svært alene hvis de gjennomfører en slik stor reform med et så lite flertall, påpeker han.