Folketallet i Orkdal går ned med én i første kvartal i år. Det viser tall som nylig er offentliggjort av Statistisk Sentralbyrå (SSB).

Pluss 23 i Skaun

Nedgangen er altså langt i fra dramatisk. Men den markerer et slags tidsskille, da det er første gangen på lenge (forrige gang var i første kvartal 2010) at Orkdal har opplevd en nedgang i folketallet. For en del år siden var det Orkdal og Skaun som «konkurrerte» om størst vekst i STs nedslagsfelt. De siste årene har Skaun vært den raskest voksende kommunen – og også en av de som prosentvis vokser mest i hele fylket.

Skaun har en vekst på 23 personer i første kvartal. Vekst er det også i Rindal, Snillfjord og Rennebu, mens de øvrige går tilbake. Mest dramatisk er nedgangen i Agdenes og Meldal.

ST-land

Her er tallene basert på SSBs tall per utgangen av mars, rangert etter innbyggertall. Tallet i parentes angir utviklinga siden årsskiftet.

Orkdal: 11721 (-1)

Skaun: 7691 (+23)

Hemne: 4251 (-3)

Meldal: 3941 (-26)

Rennebu: 2571 (+4)

Rindal: 2047 (+9)

Agdenes: 1745 (-25)

Snillfjord: 988 (+6)

Pluss i begge kategorier

Utviklinga i folketall er basert på fødselsoverskudd (antall fødte i forhold til antall døde) og netto innflytting (antall innflyttere i forhold til antall utflyttere). Orkdal har et fødselsoverskudd på 4, men det var flere som flyttet ut fra enn til Orkdal i første kvartal; 104 mot 109. Dermed blir sluttsummen negativ.

Skaun har et fødselsoverskudd på 10 og en vekst i tilflytting på 13 (86 mot 73). Det gir solide 23 personer i vekst i perioden. Rindal har også vekst takket være overskudd på antall tilflyttere.

Tre på det jevne

Agdenes og Meldal har negative tall i begge kategoriene, noe som gir relativt høye minustall i «totalregnskapet» for første kvartal. Hemne, Snillfjord og Rennebu har små variasjoner i begge kategoriene.

Ønsker du enda flere detaljer om befolkningsutviklinga i første kvartal, kan du klikke deg inn på SSBs nettsider her.