Avisa Kommunal Rapport har nok en gang kåret landets beste – og dårligste – kommuner.

123 nøkkeltall

Dette gjøres hvert år i det såkalte Kommunebarometeret, der kommunene blir målt på «alt»; eldreomsorg, skole, barnehage, barnevern, økonomi, og så videre.

Totaltabellen, som Kommunal Rapport nylig har presentert, tar både hensyn til de i alt 123 ulike nøkkeltallene som er med i barometeret, og kommunens økonomiske utgangspunkt. Det forventes at kommuner med høye inntekter skal ha bedre nøkkeltall enn de med lave, og korrigerer tilsvarende.

– Vi gjør noe riktig

Oppdal er best i landet på totaloversikten. I trøndelagsfylkene kommer Høylandet på en tredjeplass. I STs nedslagsfelt kommer Hemne best ut på en 47. plass og er dermed tredje best av alle kommuner i Sør- og Nord-Trøndelag. Dersom en inkluderer Møre og Romsdal, er Hemne på en femteplass (av i alt 84 kommuner i de tre fylkene).

Ordfører Ståle Vaag er meget godt fornøyd:

– For det første sender jeg en stor gratulasjon til Oppdal for en velfortjent førsteplass. Men like moro er det at Hemne kommer på en 47. plass blant Norges 428 kommuner når det gjelder tilbud til innbyggerne. Det gjør meg stolt, og det er en bekreftelse på at vi gjør mye riktig her i Hemne. Vi har et godt samspill mellom politikere og administrasjonen, sier Vaag.

Roser de ansatte

– Kommunebarometeret er et av de viktigste barometrene kommunenorge har, og som på en god måte setter fokus på utfordringene. Derfor er det kjempeartig at vi får en slik anerkjennelse.

– Hvordan skal Hemne holde standarden på et høyt nivå?

– Vi skal stå på og fortsette det gode arbeidet, og jeg vil benytte anledningen til å rette en stor takk til alle ansatte som hver dag gjør en fantastisk jobb og det beste for kommunens innbyggere. All ære til dem, sier Ståle Vaag.

ST-kommunene

Her er ST-kommunene rangert ut fra plassering på landsoversikten:

47. Hemne

133. Agdenes

138. Orkdal

143. Skaun

160. Rindal

232. Rennebu

251. Meldal

349. Snillfjord

Trondheim nr 66

Hvis en ser på et tilfeldig utvalg nabokommuner, er Melhus nummer 163, Surnadal 186, Hitra 195, Halsa 197, Frøya 360 og Aure 365. Trønderhovedstaden Trondheim er på en 66. plass.

For øvrig ligger tre kommuner i Finnmark på bunnen av lista; Porsanger, Gamvik og Vardø.

Her kan du se oversikten for hele landet.