For Anne Kvikne Moe fra Holla på Kyrksæterøra kunne alternativet fort ha vært en rolig tilværelse i rullestol. I stedet har hun valgt et aktivt og til dels strevsomt liv som travtrener.

Fikk nytt nyre

De siste par årene tonet hun og ektemannen Lars Olav Moe ned løpshestsatsinga, da sjefen sjøl var veldig syk og sliten. Nyrene var så dårlige at de krevde regelmessig dialysebehandling, og Anne fikk virkelig kjenne på at kreftene var fraværende. Men i oktober i fjor fikk hun endelig gjennomført en vellykket nyretransplantasjon, og siden har hun kjent på at kreftene og overskuddet har kommet tilbake.

– Jeg føler meg i storform nå. Etter et par år med dialysebehandling, blir det å være sliten og slapp normalen. Etter operasjonen opplever jeg at jeg bobler av overskudd, og det er virkelig artig og givende å jobbe aktivt med hestene igjen. I og med at jeg var såpass dårlig før operasjonen, valgte vi å tone ned løpshestsatsinga og heller satse på unghester og avlshopper. Men nå som formen er på topp, er vi i gang igjen med løpshester. Og det er løpshester som virkelig er givende og artig.

Gull og sølv

Og mandag fikk Anne Kvikne Moe og teamet rundt henne endelig lønn for strevet. Med to hester til start på Lenagen, hadde travtreneren fra Hemne kun ambisjoner om gode plasseringer. Resultatet ble imidlertid langt bedre. Familehesten Sally C.N. ble nummer to, mens Bera Design, som eies av Annes sønn, Sigve Øien, gikk helt til topps.

– Det var fantastisk artig å få oppleve dette, forteller Anne Kvikne Moe, som til tross for at nyrene er så som så og det er rullestolen som stort sett må frakte henne rundt på gården, fortsatt kjører hest.

– Jeg har kuttet ut hurtigkjøringa i sulky, men kjører fortsatt noen treningsturer i rockcarten. Men jeg vil understreke at det for det meste er Lars Olav og Sigve som trener hestene.

Sta

– Men du har vel et ord med i laget når det gjelder hvordan hestene skal kjøres?

– Ja, det er jeg som er ansvarlig og forteller hvordan jeg vil ha det.

– Du må være ganske sta som velger travtreneryrket med tanke på din helsetilstand? Å være travtrener er krevende nok for folk som er helt friske?

– Ja, jeg er nok litt sta, sier Anne Kvikne Moe, som understreker at det nok ikke hadde blitt særlig suksess om hun ikke hadde alle de flotte folkene rundt seg til å hjelpe til.

– Hvordan opplevde du mandagen på Leangen etter alt du har vært i gjennom de siste årene?

– Fantastisk. For meg handler ikke dette om penger i hele tatt. For meg betyr travet opplevelser og livskvalitet. Det å kjenne at man lykkes er utrolig tilfredsstillende, sier Anne Kvikne Moe – rullestolavhengig travtrener med 20 hester på stallen!