Det Norsk Travselskaps (DNT) utmerkelse; «månedens hesteeier» for juni er nemlig tildelt John Einar Theodorsen fra Dorodalen i Orkdal.

– Jeg må si jeg ble overrasket da jeg fikk tilsendt diplomet som viser at jeg er kåret til månedens hesteeier for juni. Med tanke på hvem som har fått denne utmerkelsen tidligere, så hadde jeg ikke drømt om at jeg skulle bli tildelt en slik heder, forteller Theodorsen.

Suksess

Bakgrunnen for at DNT valgte Theodorsen som månedens hesteeier for juni var suksessen den glade amatøren fra Orkdal opplevde under midtsommertravet i juni. På Orkdal tråvpark fredag 26. juni hadde Theodorsen tre hester til start. Black Butan og Theodor vant, noe som ville ha utløst en voldsom lykkerus for de fleste andre hesteeiere. Men Theodorsen klarte ikke helt å slippe jubelen løs, for han irriterte seg voldsomt over at det ikke ble full pott med tre seirer.

Nesten storeslem

– For all del, to seirer på samme dag er helt fantastisk. Men faktum er at vi var veldig nær tre seirer. Top Surprise galopperte fra start i den gyldige starten, og tapte nærmere 70 meter fra start til hesten som vant. Hun gjorde et mektig løp etter galoppen og ble til slutt fjerde etter trafikkproblemer og tredjespor rundt siste sving. Hadde den første starten gått, hvor hun løste feilfritt, er jeg overbevist om at også hun hadde vunnet, forteller Theodorsen.

Suksess

Men suksessen skulle vise seg å ikke være over med suksessen på Orkdal tråvpark. To dager senere startet Black Butan i et NM-løp på Leangen, hvor det ble ny seier.

« Månedens hesteeier for juni stod for en fremragende prestasjon under NM-helgen for travkusker i Trøndelag. Både Theodor og Black Butan vant sitt løp. I tillegg vant hans datter, Silje, ungdomsløpet – også det med Black Butan! Theodorsen fra Fannrem har lang fartstid innen travsporten og deltar flittig med sine hester, både på lokalkjøringer og totalisatorløp på Leangen. Månedens hesteeier for juni tildeles John Einar Theodorsen,» skriver juryen i sin begrunnelse.

«Vrakhester»

Theodorsen er ingen hvem som helst i travsporten. Han har hatt mange gode hester opp gjennom årene. Og det er all grunn til å la seg imponere av resultatene til orkdalingen. For mange av hestene han har lyktes med har vært hester som folk har gitt opp og ingen andre vil ha. Black Butan er et eksempel på det.

– Black Butan var oppgitt. Trenerne som hadde hatt ham mente at det nærmest ville være umulig å få ham til å fungere som traver, da han travet med forbeina og hoppet etter med bakbeina. Da jeg kjøpte ham, var han ridehest. Jeg syntes imidlertid at han var så fin på bildene jeg så, at jeg ville ha ham. Og spesielt gira ble jeg da jeg hørte at profilerte trenere hadde avskrevet ham, forteller Theodorsen om hesten som altså vant to løp på to dager i juni.

Tjente 612 000

Black Butan er ikke den eneste oppgitte traveren han har fått skikk på. Det hele startet egentlig for 15 år siden da han kjøpe Aremin.

– Jeg fant Aremin stående, blid som ei sol, langhåret og mutters alene i et tomt fjøs i Selbu. Jeg syntes så synd på ham og jeg hadde ikke hjerte til å reise fra ham. Det ble til at jeg tok han med meg hjem. Han hadde da tjent 6000 kroner i karrieren, forteller Theodorsen som opplevde at Aremin vant 18 løp og tjente 612 000 kroner før han la løpsskoene på hylla i 2008.

Ingen tryllekunstner

Kings Way er et annet eksempel på en oppgitt traver som vant flere løp i Theodorsens regi, mens Mim hadde 50 000 kroner på kontoen og to føll som avlshoppe da hun havnet i Dorodalen. Mim satte rekord som 10-åring og tjente 241 000 kroner hos Thodorsen. Theoblessa, som han er oppdretter av selv, er den beste hesten han har hatt. Theobleessa tjente over 840 000 kroner og er med rekorden 1.22,5 blant landets raskeste kaldblodshopper gjennom tidene.

– Hvorfor alle disse «prakkhestene»?

– Når andre har gitt opp og folk sier at; «denne får du ikke til», så blir det spennende. Men jeg må se et potensiale i hesten før jeg slår til, for jeg er ingen tryllekunstner, forteller månedens hesteeier for juni.