20 prosent av sjåførene innrømmer at de har kommet over i motgående kjørefelt på grunn av uoppmerksomhet, opplyser Statens vegvesen i ei pressemelding.

–Tallene er skremmende og viser med all tydelighet behov for enda mer fokus på hva uoppmerksomhet i trafikken kan føre til, forteller leder av Trafikksikkerhetsseksjonen i Statens vegvesen Region øst, Kjell Seim.

Undersøkelsen er landsdekkende og er gjennomført av Opinion på vegne av Staten vegvesen i august i år.

Han sier at Statens vegvesens ulykkesanalyserapporter viser at ca. 20 prosent av dødsulykkene skyldes distraksjon.

– Mørketallene er trolig langt høyere. I dag har vi dessverre få gode metoder som fanger opp uoppmerksomhet eller distraksjon, sier Seim.

Undersøkelsen viser at de spurte mener at bruk av mobil og trøtthet, fulgt av leting etter ting i bilen/vesker, lese avisen og taste adresse inn på GPS er det mest farlige i forhold til sikker kjøring.

– Det er godt å se at folk har fått med seg hvor farlig mobilbruk i bil kan være. Jeg tror også at vi bør ha enda høyere fokus på trøtthet. Det å være sløv og ukonsentrert bare et lite øyeblikk kan få katastrofale følger, sier Kjell Seim.

Undersøkelsen viser at personer i alderen 40-49 år oftest har vært utsatt for å komme over i motgående kjørefelt.

De yngste (18-29 år) rangerer sminking og at føreren har dårlig tid høyere enn de eldre (50+).

De eldre rangerer det å lese avisen og fluer/veps i bilen høyere enn de yngre.

Hans Christian Østrem i Statens vegvesen Region øst oppfordrer trafikantene i større grad til å planlegge reisen på forhånd.

– Mange sjåfører planlegger ikke turen på forhånd, og regner med at de kan ordne ting underveis inne fra bilen. Da kan det lett oppstå farlige situasjoner. Vårt råd er at du derfor planlegger eventuell mobilbruk, bruk av GPS, matinntak, drikke og forholdene for barna FØR du reiser, sier han.

Og: – Kanskje kunne vi alle bli litt flinkere til ikke å la mobiltelefonen styre hele livet vårt – i alle fall ikke når vi kjører bil, avslutter Østrem.

Mobilbruk under bilkjøring er svært farlig.