– Finneren av bøya kan vente seg en pen slump i finnerlønn, opptil 50 000 kroner, sier ingeniør ved geofysisk institutt ved Universitetet i Bergen, Helge Bryhni.

Den savnede forskningsbøya er en av to bøyer i et samarbeidsprosjekt mellom flere forskningsinstitusjoner.

Bøyene leverer avanserte målinger fra blant annet vind, bølger, lys, temperatur og havstrømmer i «sanntid» via satellitt. Detaljkunnskap om prosesser i grenselaget mellom atmosfære og hav er uhyre viktig for å få forstå mer om fordelingen av energien mellom vind, bølger og havstrømmer, og gir verdifull informasjon om potensialet i fremtidige fornybare energikilder.

– Forskningsprosjektet har nå fått et skudd for baugen ved tapet av bøya ved Frøya, og vi er derfor veldig interessert i om det er mulig å berge denne bøya, sier Bryhni.

Bøya sendte sine siste data under drift mot Frøya, men kontakten ble brutt etter at den var på høyde med vestsiden av Frøya, én kilometer nord for Sletringen fyr. Bøya kan så ha drevet videre mot nordøst, og havnet i skjærgården på nordsiden av Frøya.

– Det er også mulig at en vindreining på et senere tidspunkt har ført bøya til et annet område, eller ut til havs, opplyser Bryhni.

Politi, redningstjeneste og helikopterbasen på Ørlandet er varslet for å holde utkikk etter bøya, men så langt har den ikke kommet til rette.

– Vi ber nå alle holde utkikk etter forskningsbøya, og utlover stor belønning til den/de som lokaliserer bøya og eventuelt assisterer oss med å få den brakt til sikkerhet. Belønningens størrelse vil avgjøres av hvilken teknisk tilstand bøya/instrumentene befinner seg i, og omfanget av redningsinnsatsen, sier Bryhni.

Forskningsbøya er 2,8 meter bred og produsert i gul hardplast. Kjernen består av en kraftig aluminiumsbeholder med elektronikk og batterier, samt en kjøl i jern. En hvit fire meter lang instrumentmast var påmontert bøya. Vekten av bøya var omkring ett tonn.

– Bøya og instrumenter bør ikke åpnes av ukyndige, da det kan være fare for at batterier har blitt eksponert for vann, og at det kan utvikles et overtrykk av helseskadelige gasser. Det frarådes også å starte bergning av utstyret på eget initiativ uten nødvendig utrustning, da instrumenteringen under vann kompliserer slep av bøya, og utstyret kan ta ytterligere skade, advarer Helge Bryhni.

Slik ser forskningsbøyen ut.Foto: Helge Bryhni/UiB