Formannskapet har allerede vedtatt at de ønsker en nedleggelse fra høsten. Nå er innbyggerne på Nerskogen bekymret både for ungenes hverdag og for grendas framtid dersom det blir nedleggelse. Skolen har vært nedleggingstruet flere ganger tidligere, men denne gangen føler foreldrene at det ser mørkere ut enn noen gang. Neste skoleår blir det 15 elever ved skolen, dersom den ikke blir nedlagt.

Har endret planer

FAU-leder Karl Magnus Holberg og Beate Berg flyttet til Rennebu for ett og ett halvt år siden. De har barna Anniken (10), Oliver (5) og Troy på fem måneder.

– Vi hadde planer om å starte et eget firma her med to årsverk, i tillegg til sauedrifta. Men det har vi lagt på is nå. Dersom barnehagen på Nerskogen blir nedlagt må vi bruke to timer hver dag på å kjøre Troy i barnehagen, det går ikke, sier Holberg.

Paret flyttet til området for å få mer ro rundt ungene og mindre stress, det er de redd forsvinner dersom skolen legges ned. De ønsker ikke at ungene skal bruke flere timer hver dag på transport.

– For oss vil en nedleggelse ta bort en del av grunnen til at vi flyttet hit, så da må vi vurdere hva vi vil gjøre frammover. I verste fall flytter vi ungene ut fra kommunen på grunn av dette, sier Berg.

Lang skolevei

Foreldrene ved skolen sier at en nedleggelse kan gi ungene en skolevei på to timer hver dag, og mener det er alt for langt. De savner en konsekvensutredning for hva en nedleggelse vil føre med seg.

– Det er ingen som vet hvordan det skal løses med busstransport, og hvor lang tid reisen vil ta for ungene. Hvor lang reisetid blir det for den første seksåringen som setter seg på bussen på morgenen? Det er det ingen som vet, sier John Kristian Lund.

Han synes det er merkelig at politikerne kan ta en avgjørelse uten å vite hva konsekvensene vil bli for ungene.

– En god skole

I 2010 bestemte Rennebu kommunestyre at Nerskogen skole skulle bestå. Det ble besluttet at man skulle forsøke å styrke læringsmiljøet ved skolen, og evaluere den på nytt om to år. Alle i foreldregruppen mener Nerskogen skole er en bra skole i dag, med et godt læringsmiljø.

– Vi har tro på skolen og vet at den fungerer bra nå, det er derfor vi ønsker så sterkt at den skal bestå, sier Toril Lund, som har en to barn ved skolen.

– Vi har ikke fått en eneste god grunn til at skolen skal legges ned. Læringsmiljøet er bra så det kan de ikke skylde på. De sier at det ikke er av økonomiske grunner. Hva er det da, spør John Kristian Lund.

I innstillingen til kommunestyret kommer det fram at bakgrunnen for at de ønsker å legge ned skolen er at antall barn er så lavt at stabiliteten i læringsmiljøet er sårbart. Foreldregruppen har en misstanke om at den egentlige grunnen for å legge ned skolen er økonomi, men at ingen ønsker å si det.

Tilflytting

Nansy Remetun, Bente Dullum Lånke og Rune Lånke er i etableringsfasen og har nylig flyttet tilbake til Nerskogen. De vokste opp i området men flyttet ut fra bygda, nå ønsker de å slå seg ned på Nerskogen igjen. For dem er det viktig at skolen og barnehagen består.

– Nå har vi satset sammen med kommunen for å få flere til å flytte til Nerskogen. Det har virket og innbyggertallet har økt her, i motsetning til i resten av Rennebu. Det dummeste de kan gjøre nå er å legge ned skolen, da blir det mindre attraktivt å bo her. De må i det minste gi oss en god grunn, sier Siv Remetun.

Anniken (10), Vegard (8), Tore (4) og Iver (8) går på Nerskogen skole, mens Simen (6) går i barnehagen på Nerskogen. Foto: Benedikte Kosmo Nordhaug
Nerskogen skole og barnehage står i fare for å bli nedlagt fra høsten. Arkivfoto.