– Vi kan komme til og ikke ha noe annet valg enn å stenge elva for laksefiske, skulle folk sluntre unna innrapportering av avlivet fisk, sier leder i Orkla fellesforvaltning, Arne Nielsen.

Unnasluntring i ett vald kan få store konsekvenser for hele vassdraget, det vil si at enkeltpersoner som ikke følger reglene kan ødelegge for alle de andre laksefiskerne i elva.

Gytebestandsmål

Orkla fellesforvaltning, som er ansvarlige forvaltere av villaksen i Orkla, har en rekke krav de må etterkomme. For å nå gytebestandsmål holder de midtveis i sesongen evalueringsmøte.

Med tallene fra første halvdel av sesongen, regnes det ut hvor mye laks som sannsynligvis blir fanget i andre halvdel. Dermed er det svært viktig at alle har rapportert inn når det regnestykket tas.

Grunneiernes ansvar

I fjor manglet det noen rapporter i forkant av midtsesongmøtet. På forrige styremøte i Orkla fellesforvaltning ble det bestemt at innrapporteringskravene innskjerpes.

– Grunneierne har ansvar for å følge opp og sørge for at reglene følges i deres vald, sier Nielsen.

Grunneiere som ikke rapporterer inn fangst, kan rapporteres til fylkesmann og til Direktoratet for Naturforvaltning med anmodning om stenging av vald.

– Laksen er i utgangspunktet fredet. Det vi gjør i Orkla er å høste av overskuddet, sier han.

Les mer i tirsdagens papiravis.