– Vi må bevare bestanden av stamfugl, sier leder Steinar Rikstad.

Normalt starter rypejakta 10. september i Meldal, mens storfugljakta starter 1. oktober. De generelle jakttidene er 10. september for både rype og skogsfugl, men lokale bestemmelser gjør at dette kan variere. Rypejakt med og uten hund starter altså 1. oktober i Meldal. Steinar Rikstad sier til ST at grunneierne nabokommunen Rindal også har vedtatt å utsette jakta til 1. oktober. De har i tillegg bestemt at jakt med hund ikke starter før 15. oktober.

Lite rype

Over hele Midt-Norge kommer meldinger om alarmerende lav kyllingproduksjon. Meldal grunneierlag representerer over 90 prosent av grunneierne i kommunen og kan dermed innføre reguleringer som er meget effektive for jaktterrenget i kommunen. Steinar Rikstad sier til ST at grunneierne gjerne vil ha jegerne med på å tenke forvaltning.

– I løpet av høsten vil vi vurdere situasjonen fortløpende. Men rapportene så langt er lite lystige. I Rennebu vurderer noen grunneierlag å frede enkelte områder denne høsten, sier Rikstad.

Avventer

Mens noen grunneierlag innskrenker jakta, har andre så langt ikke tatt stilling til eventuelle tiltak. Per Kåre Vinterdal i Omnfjellet grunneierlag i Orkdal sier at det så langt ikke er innført begrenset jakt, men at det kan bli vurdert.

Vinterdal peker på at grunneierlaget for noen år tilbake innførte totalfredning for småviltjakt i hele tre år. Problemet i Orkdal er at grunneierlagene er mange og bestemmelsene forskjellige. Det hjelper lite at et grunneierlag vedtar fredning hvis det er fri jakt på nabovaldet.

Totalfredning

De mest ihuga småviltjegerne i orkdalsregionen begynner gjerne jaktsesongen med jakt på rype og skogsfugl i svenske fjell og skoger. Men både på norsk og svensk side meldes det om dårlig rypeproduksjon i år. I rørostraktene er det totalfredning på rype i mange fjellområder. På andre vald er det sterke begrensninger.

Ingen vet foreløpig hvorfor kyllingproduksjonen er så lav i år, men det pekes på mange ulike faktorer. Uansett, rypejakta er den aller viktigste småviltjakta, og tusener planlegger turen til fjells. I år har imidlertid fjellet ikke stort å by på av høstbart overskudd.