– Det var store lus, og fisken begynte å bli sår og oppspist. Den var ikke noe fin. Det var helt tydelig en oppdrettslaks, forteller Skarsvåg.

Han sier det er sjelden å se så mye lus på én fisk, og mener dette er urovekkende.

Kultiverer

– Den smolten som går ut av elvene er dødsdømt hvis det er så mye lus i fjorden her. Den blir oppspist av lus. Utviklinga er urovekkende, og det er langt fra sant at vi er kvitt luseplagen. Sjøørret er ikke å få lenger, den en også oppspist av lus, sier Skarsvåg.

Han forteller at de håper å komme i gang igjen med kultiveringsarbeid i elvene snart.

– Vi har holdt på i flere år, og begynner nå å få igjen noe av smålaksen. Det har vært vellykket, sier Skarsvåg.

John Øystein Berg er primus motor for kultiveringa. Han forteller at dette har pågått siden 2006.

– Vi tar opp villaks og slipper den over Sagfossen i Bergselva. Vi begynner like før laksen skal gyte, og venter nå på godkjenning fra fylkesmannen til å starte opp i år. Hvis villaksen blir gående sammen med oppdrettslaksen, kan lusa smitte over, det er et skrekksenario.

Gir resultater

– Lusa legger egg som går over på villaksen. Vi er avhengig av mye vann i elva for at laksen skal gå opp, hvis ikke blir den stående sammen med oppdrettslaksen i fjorden. Vi har vært borti at villaksen har vært helt oppspist av lus. Vi er heldige som har fossen, villaksen får være i fred når vi setter den ut over der. Vi har kultivert 50-60 villaks hvert år over fossen, og det har gitt resultater, sier Berg.

Han forteller at mens villaksen vandrer i sjøsystemet etter at den forlater fødeelva som to-treåring, skjønner ikke oppdrettslaksen vandresystemet.

– Den er oppvokst i fangenskap, og skjønner ikke systemet. Det kan være noe av årsaken til at den angripes av lus. Det blir stående uten å gå opp i elvene, sier Berg.

Fisken har sår etter luseangrepet.