– Det må settes inn hardere skyts for å få tatt ut skadevoldende rovdyr, mener stortingsrepresentant Heidi Greni (Sp) fra Holtålen.

Hun sier at jegere skal ha stående fellingstillatelse på skadevoldende rovdyr i områder som ikke er satt av til yngling.

Greni mener at rovdyrsituasjonen er ute av kontroll, og hun uttaler at utmarka ikke må bli en arena for ulvesafari.

– Skadedyr skal tas ut. Vi har sett mer enn nok av eksempler på de skadene rovdyr kan gjøre. Skadde og drepte husdyr er en grusom situasjon for bøndene, og jeg tror bønder som mister dyr, gir opp. Det bekymrer meg veldig.

– Tålmodigheten oppbrukt

Som tiltak for å redusere antall skadegjørende rovdyr, mener Greni at det raskt må gis fellingstillatelse, og at denne ikke skal være tidsbegrenset eller begrenset til en kommune. I stedet må den gjelde for en region.

– Tålmodigheten med forvaltninga er oppbrukt. Senterpartiet ønsker primært ikke ulv i Norge. Jeg er glad for at landbruksministeren og miljøministeren sender så tydelige signaler, sier Greni.

– Ring miljøvernministeren (SV)

– Heidi Greni Sp) har selv ansvaret for at sauer og lam blir drept uten at myndighetene griper inn. Jeg forventer at hun tar opp telefonen og ringer miljøvernminister Bård Vegar Solhjell (SV), sier Høyres stortingskandidat, Torhild Aarbergsbotten.

– Senterpartiet har i åtte år sittet i regjering og har derfor ansvaret for rovdyrpolitikken. I det tverrpolitiske rovdyrforliket var det enighet om at vi ikke skal ha rovdyr i prioriterte beiteområder. I slike områder skal rovdyr skytes, påpeker hun.

– Krokodilletårer

– Greni og Senterpartiet kan ikke fraskrive seg ansvaret for det som skjer. Byråkratene handler etter politiske signaler, og hvis miljøverndepartementet og den rødgrønne regjeringen gir beskjed om at ulv og andre rovdyr skal skytes, så snart de befinner seg i de prioriterte beiteområdene, forventer jeg at dette blir fulgt opp, sier Høyre-politikeren.

– Inntil Greni og Senterpartiet tar et oppgjør med regjeringskollegaen i Miljøverndepartementet, og sørger for at rovdyrforliket blir fulgt opp i praksis, betrakter jeg Grenis bekymringer som krokodilletårer, legger hun til.

Forbannet

– Som veterinær blir jeg forbannet når jeg opplever hvor lett regjeringen tar på dyrenes lidelser, avslutter Aarbergsbotten, som er Høyres gruppeleder i fylkestinget og 3.kandidat for Sør-Trøndelag Høyre før stortingsvalget.

I Gauldalen er det påvist at både ulv og bjørn i sommer har gjort skade på sauer. Det er også antatt at ulv drepte et lam i Agdenes i juni.

Torhild Aarbergsbotten, Høyre-politiker.