I ST på onsdag beskyldte Senterpartiets stortingsrepresentant Heidi Greni Høyre for ikke å ta initiativ i rovdyrsaken. Hun beskyldte blant annet Torhild Aabergsbotten for å felle krokodilletårer når hun engasjerer seg for å få tatt ut flere rovdyr. Aabergsbotten reagerer på Grenis uttalelser.

Regjeringen følger ikke opp

– Høyre ble beskyldt for å hindre et rovdyrforlik i 2011 fordi vi stilte for harde krav, hevder hun og mener at Høyre i 2011 bidro til at det ble et balansert rovdyrforlik som blant annet innebar at rovdyr skulle skytes i prioriterte beiteområder.

– Problemet er at regjeringen ikke følger opp det inngåtte forliket. Det er Senterpartiet og ikke Høyre som sitter i regjering. Da må Senterpartiet også kunne ta ansvar for det regjeringen gjør eller så får de gå ut av regjeringen, sier hun kontant.

Høyreleder på banen

Heidi Greni hevder at Erna Solberg har vært taus i forbindelse med rovdyrproblematikken. Dette imøtegår Aabergsbotten på det sterkeste og viser til uttalelser fra Erna Solberg etter at siste rovdyrforliket ble inngått:

«Høyre har i dag inngått nytt rovdyrforlik med de andre partiene i Stortinget. Det var viktig for oss å inngå et forlik når vi fikk beveget politikken i Høyres retning. Forliket innebærer lavere bestandsmål for bjørn og sterkere lokal forvaltning og full økonomisk kompensasjon for beitenekt. Dette vil bidra til å sikre trygge lokalsamfunn.»

Aabergsbotten viser til Solbergs uttalelser der hun uttalte at det for «Høyre har vært viktig å få stadfestet at all forvaltning av rovdyr skal bygge på vitenskapelig og erfaringsbasert kunnskap, lokal forvaltning, respekt for eiendomsretten, og enkeltmenneskers og lokalsamfunns livskvalitet.» Videre at Høyre ønsket en sterkere reduksjon av bestandsmålet, men at de likevel sa seg fornøyd med at det ble redusert.

Kjernespørsmål

Aabergsbotten mener at Høyre har stilt spørsmål ved kjerneområder i norsk rovdyrpolitikk. Det gjelder for eksempel hvordan målsettingen om at beitedyr og rovdyr skal leve i samme område fungerer? Videre hvordan det fungerer å dele landet inn i soner med og uten rovdyr? Blir områdene med flest rovdyr fulgt opp slik målsettingen er? Og ikke minst hvordan fungerer erstatningsordningene for dem som mister beitedyr? Og hvordan fungerer en statlig forvaltning av rovdyrpolitikken sammenlignet med en regional?

Høyre er engasjert

Aabergsbotten avviser på det sterkeste at Høyre skal være lite engasjert i rovdyrpolitikk.

– Rovdyrpolitikken er bredt omtalt både i stortingsprogrammet vårt og i vår alternative landbruksmelding. I fylkestinget er det kun jeg som har tatt opp spørsmål vedrørende rovdyr; sist i fylkestinget nå i juni, påpeker hun og mener at det viser at Høyre virkelig har vært på banen i rovdyrpolitikken.

– Men dessverre er det ikke vi som sitter med makten... nett enda, føyer hun til.

Les mer:

Torhild Aabergsbotten (H) vil ha seg frabedt at Høyre som parti blir beskyldt for å være for lite aktiv i rovdyrpolitikken. – Problemet er at regjeringa ikke følger opp rovdyrforliket, sier hun.