ORKDAL (OSLO): Statsminister Erna Solberg delte ut prisen for årets Ildsjel til dugnadsgjengen i Knyken under Idrettsgallaen i Oslo Spektrum. På nachspielet på Oslo Plaza, sa hun sin hjertens mening om at nettopp de vant – i «konkurranse» med fire andre veldig verdige kandidater.

– Knyken-gjengen vant veldig fortjent. De er gode representanter for distrikts-Norge, sier Erna Solberg til ST.

Hun levner ingen tvil om at det er en pris som henger høyt.

– Var det tilfeldig at statsministeren ble valgt som prisutdeler?

– Det var vel NRK som plukket ut prisutdeler, men det var kanskje ikke tilfeldig, nei. De frivillige gjør en viktig jobb, men kan bli undervurdert. Jeg vil si de gjør en avgjørende jobb for at distriktene blomstrer. Et imponerende arbeid, sier Solberg.

– Fantastisk

Bjørn Wirkola, «Mr 5 x 20 himself», var blant de første som gratulerte Knyken-gjengen med prisen. Han formelig hoppet fram og tok dem i handa.

– Vi er avhengig av å ha folk som står bak og bygger noe, og jeg synes det er helt fantastisk at disse pensjonistene har bidratt til at vi får bygd anlegg som idretts-Norge er avhengig av, sier Wirkola.

Det var derfor særdeles lett å finne tonen med OIL-leder Magne Fossbakk for å diskutere hoppanlegg og mer til etter seansen med ST.

Vil ikke rangere

En annen høyt profilert idrettsmann som henger seg på i samme bejublende tone, er Oddvar Brå.

– For det første kan jeg si at jeg gikk mitt første langrenn i Knyken for 50 år siden. Jeg mener å huske det var én hoppbakke der da, og det var definitivt før utøverne fikk dusje etter konkurranse. Men jeg synes dugnadsgjengen har gjort en fantastisk innsats som har gjort dem fortjent til prisen, sier Oddvar Brå.

– Hva betyr anlegget for Orkdal?

– Det betyr mye for Orkdal, men også mye for et større område enn Orkdal. Det disse frivillige gjør, er å legge forholdene veldig godt til rette for vinteridrett, sier Brå, som ikke ønsker å «rangere» den ene prisen opp mot de andre.

Han fikk deretter en god prat med Johan Selnes (81) om artige skiminner både fra Knyken og Hoston.

Budskapet må fram

Til sist kommer Jan Åge Fjørtoft på banen med sin hyllest til Knyken-gjengen.

– De har gjort en fantastisk jobb og fått en fantastisk pris. Det de frivillige både i Knyken og andre steder gjør, ville gjort et kraftig innhogg på statsbudsjettet dersom denne jobben ikke ble utført av frivillige. Men idretten selv bør kanskje bli enda flinkere til å få fram budskapet om hvilken viktig jobb de gjør, sier Fjørtoft.

I møtet med dugnadsgjengen – som under nachspielet nærmest søkte tilflukt nede i foajeen på Oslo Plaza for å slappe av etter en innholdsrik dag – kom han inn på at han også er en stor tilhenger av trønderrock!