Buvik-firmaet Da-Tel mottok nylig denne fakturaen. Den havner i søppelbøtta.

– Jeg mener det er forsøk på svindel. Det ser ut som en faktura. Det eneste som mangler er fakturanummeret, sier Even Lefstad, daglig leder i Da-Tel.

Det såkalte kampanjetilbudet fra katalogselskapet Half N Half Media til bedrifter er til forveksling lik en vanlig regning. Men formelt sett står ikke ordet «faktura» på arket. Derfor er det ingen faktura, og dermed er det ikke fakturasvindel etter markedsføringsloven.

– Denne fakturaen blir etter all sannsynlighet lagt sammen med andre regninger når bedrifter mottar den. Det er lett at den blir betalt. Jeg blir så forbannet, sier Lefstad.

Tjenesten Da-Tel i dette tilfelle skulle betale for, var en oppføring i bedriftskatalogen DinOpplysning.no. En tjeneste de aldri har bestilt eller bedt om å etablere.

Lefstad sier at fakturaen går rett i søpla. Han har også forsøkt å ringe telefonnummeret som står på «regninga», men ikke lyktes å komme i kontakt med avsenderen.

– Akter du å gjøre noe mer?

– Jeg vurderer å sende torpedo etter den som er ansvarlig for det jeg mener er et svindelforsøk, humrer Lefstad, som oppfordrer andre næringslivsaktører å følge med på hva som kommer i posten.

Daglig leder i Half N Half Media, Thomas Hellesnes, sier til Bergens Tidende at «vi sender ut en helt lovlig kampanje og konstaterer at bedriftene ved gjennomlesning oppfattet dette som det tilbudet det er. Vi har tatt avstand fra telefonsalg, og kontakter potensielle kunder kun ved å sende dem et kampanjetilbud utformet på en giroblankett».

I 2011 bokførte Hellenes ifølge nettstedet hegnar.no inntekter på 1,9 millioner kroner gjennom sitt selskap Half N Half Media, som står i mottagerfeltet på fakturaen.

– Vi mottok en lik faktura for ett år siden også. Nå er det tydeligvis en ny runde, sier Lefstad, som advarer andre mot «å bli lurt».