I helga var det flere som observerte store dyrespor på ulike plasser i Skaun kommune. Som vanlig gikk tipset ut på bjørn. Det avviser dyrevenn, jeger og fangstmann Anders By kontant.

– Det er spor fra en stor hannjerv, fastslår skauningen.

By ble søndag kontaktet om sporene. Da var det en person som oppdaget dem på Alvåsen på Skaunakjølen. Rovviltkontakt Arnfinn Tanem ankom også stedet.

– Han fastslo at det var jervspor etter en skikkelig rugg. Sporene var så store at de kunne oppfattes som bjørnespor, forteller By.

By poengterer at funnet av sporene ikke er en sensasjon, men at det var en svært artig opplevelse.

– Det er første gangen i mitt liv jeg klarer å dokumentere at det er spor fra jerv, og jeg har gått en del i marka gjennom åra. Heldigvis var det sporsnø denne dagen, sier han.

De fant også avføring fra et dyr, som trolig stammer fra jerven. Det vil bli sendt inn til analyse i håp om å kartlegge hvor dyret kommer fra.

Senere på dagen kom det også meldinger fra Børsa om store spor. Blant annet i Espåsen ved Rossvatnet og mellom Rossvatnet og Langvatnet.

– Det ser ut til at jerven har trålet hele børsmarka. Etter all sannsynlighet er alle sporene fra den samme jerven. Det ble også observert tråkk ved Lisbetsætra, sier By, som forteller at det er relativt lite jerv i vårt område.

Det er parringstid for jerven nå. Det gjør at den streifer rundt på jakt etter en make.

Med helgas jervdokumentasjon har Anders By nå både jerv, ulv og gaupe «på blokka» innenfor eget distrikt.

– Nå mangler kun bjørn, sier han.

Her har jerven gått mot og over Rossvatnet i Børsa.