Skjærtorsdag gikk Skjetnejerva til topps i treårsløpet på Orkdal tråvpark. Det gledet svært mange, for Skjetnejerva en en andelshest som eies av 17 personer, de fleste fra Skaun.

Én av andelseierne er orkangerbyggen Ole Andreas Richter. Richter hadde egentlig sluttet med travsport. Men da han fikk tilbud om å kjøpe en andel i Skjetnejerva, greide han ikke å si nei.

Til det var historien for spesiell.

Den starter nemlig i et hus i Johan Bojers gate på Orkanger.

Uthushest

I 1956 var Ole Andreas Richter åtte år. Guttungen var allerede blitt veldig hesteinteressert, og faren hans fikk tak i ei hoppe som het Nortuppa.

Nortuppa ble boende i et uthus i Johan Bojers gate i to år. Deretter var det Harald Kvåle som tok hånd om henne. Det gjorde han godt. For guttungens hest viste seg å bli ei klassehoppe.

– Hun vant blant annet Trøndelagspokalen og landsdelskampen, og tjente 68 000 kroner. Det var ganske mye, i ei tid der førstepremien lå på 600 – 700 kroner.

Tippoldemor

Hva er så linken mellom hoppa som startet karrieren i et uthus på Nerøra og andelshesten som gledet 17 mennesker skjærtorsdag?

Jo, Nortuppa er Skjetnejervas tippoldemor.

Og Ole Andreas Richter har fulgt alle generasjonene imellom.

Nortuppa viste seg nemlig å ha særdeles gode avlsgener. Hun fikk flere avkom, blant annet ei datter som fikk navnet Nutte.

Gode avlshopper

Hun ble ingen storsuksess i banen, men desto mer interessant i avlsboksen. Alle Nuttes åtte avkom tjente penger, og aller mest var det ei hoppe som het Ertebella som sprang inn.

Men også hun bemerket seg aller best som avlshoppe. Hennes avkom har tjent nesten tre millioner kroner. En av Ertebellas avkom, var Viggdine, eid av Ole og Gunhild Dahlshaug. Helles ikke hun var noen kanon i banen, men allerede nå ser det ut til at hun har arvet sine formødres talent i avlsboksen.

Skjetnejerva er nemlig Viggdines dattes.

Ubrutt linje

Det går dermed ei ubrutt linje fra den åtte år gamle guttungens første hest til treårshoppa som vant på travparken skjærtorsdag.

Alle disse hestene – fra Nortuppa, og via hennes datter, datterdatter, oldebarn og tippoldebarn (Skjetnejerva) – har enten vært eid eller oppdrettet av Ole Andreas Richter.

Det var derfor spesielt for Richter å være til stede på Orkdal tråvpark skjærtorsdag, da Skjetnejerva viste hvilket godt slag hun er av.