– Det er verdt å merke seg at det ikke gikk lang tid fra Gjønnes hadde så stor tillit at hun fungerte som barnevernsleder, til hun ble sett på som så kritikkverdig at hun ble oppsagt, sa Rotmo.

Wenche Gjønnes har gått til sak mot Orkdal kommune, etter at hun ble oppsagt i mai i fjor. Bakgrunnen for oppsigelsen var hennes varsling i barnevernssaken.

Rettssaken startet i Sør-Trøndelag tingrett i går, med saksframstillinger fra begge parters advokater.

– Sterk samvittighet

Advokat Rotmo la vekt på at Wenche Gjønnes valgte å varsle om kritikkverdige forhold, til tross for at hun allerede hadde fått advarsel og kunne risikere oppsigelse.

– Wenche Gjønnes var klar over at hun hadde vært med på å skjule at Orkdal kommune hadde foretatt en uberettiget omsorgsovertakelse, og satt en far og en datter i en dyp krise. Rent subjektivt må det ha foreligget sterke samvittighetsgrunner når hun går til det skritt å varsle, til tross for at hun vet at hun allerede henger i en tynn tråd. Han har fått beskjed om at hun risikerer oppsigelse om hun opptrer uheldig igjen, sa Rotmo.

Det var i februar 2013 Gjønnes sto fram i ST og sa at referatsaken (se faktasak) var lukket på en løgn.

Høsten 2012 hadde hun vært innkalt til en personalsamtale med de tidligere barnevernslederne Ellen Wahlmann og Lars Vattengård, hvor hun ble konfrontert med misnøye rundt hennes væremåte: At hun ikke er lojal mot leder, at hun sprer misnøye blant ansatte, er truende, manipulerende og har en negativ holdning til kolleger.

Kjenner seg ikke igjen

– Gjønnes skrev ikke under på dette, fordi hun var uenig i det. I sitt svar skriver hun at hun har fått tilbakemeldinger på at hun fungerer godt i sin jobb, er lojal mot leder og aldri har opplevd annet enn tillit, sier Rotmo.

Han viser til at Gjønnes ikke fikk noen tilbakemeldinger om misnøye da en psykolog var inne i bildet for å jobbe med arbeidsmiljøet i tjenesten. De ansatte ble oppfordret til å ta opp ting direkte, eller via leder, dersom de hadde problemer med kolleger.

Gjønnes kjenner seg ikke igjen i beskyldninger om at hun er manipulerende, og reagerer på at Ellen Wahlmann beskriver en slik endring hos henne uten å ha samtalt med henne mer enn én gang siden mars (et halvt år før møtet).

Anklager

4. desember 2012 fikk Gjønnes en skriftlig tilrettevisningsadvarsel, basert på en rekke punkter: Hun anklages for ufine utsagn mot en far i krise, usanne utsagn til en fostermor, sverting av arbeidsgiver i kollegiet og baksnakking av kolleger.

I sitt svar skriver hun at hun ikke kjenner seg igjen i denne beskrivelsen.

Rotmo viser til måten også andre varslere er blitt møtt på i Orkdal kommune.

– Varsler Hilde Hestflått ble ikke vurdert til videre ansettelse, Janne Svorkås ble ved bruk av advokat forsøkt presset ut, og Wenche Gjønnes ble oppsagt. Dette er de tre kommunen hadde mulighet til å sanksjonere mot, sier Rotmo.

Referatsaken

Referatsaken er sentral i rettssaken. Spørsmålet er hvorvidt et akuttvedtak ble fattet før far ble informert om at datteren hans ville bli tatt fra ham, eller om det ble fattet etter at far hadde blitt forelagt den informasjonen han etter loven hadde krav på.

Wenche Gjønnes hevder at det allerede var tatt en beslutning om omsorgsovertakelse da far og datter kom til møtet. Dattera ble kjørt bort med en gang. Hun hevder far aldri fikk et valg om å bli i Norge og være sammen med dattera, og at referatet ble endret i ettertid, på instruks fra Ellen Wahlmann, for å skjule dette.

Gjønnes gikk ut i ST med sin versjon, under tittel: «Tilsynssak ble lukket på en løgn». Fem personer bekreftet hennes versjon.

– Ingen åpen innstilling

Rotmo sa i retten at flere varslere har bekrefter bildet som er tegnet av en ukultur i tjenesten, og at de varslet rådmannen uten å få svar.

– Rådmannen sa på et tidspunkt at de ville ta innover seg kritikken og forbedre seg i forhold til dette med varsling, på samme tidspunkt bruker de advokat mot varsler Hilde Hestflått. I tillegg til å unnlate å respondere på varslingshenvendelser, vil kommunen også unndra dem fra offentligheten, sier Rotmo.

Flere av varslerne vil avgi forklaring i løpet av denne uka i retten.

– Lovbrudd

Rotmo gjorde et poeng av at rådmannen bestemte seg for å hente info kun fra de som bekreftet Wahlmanns versjon. Dette til tross for at flere hadde varslet henne om at noe ikke stemte i referatsaken.

– Hun følger ikke opp, unnviker konfrontasjoner og legger fram for politikerne kun det som støtter Wahlmanns versjon, sier Rotmo.

Advokaten mener varslingen til Gjønnes er forsvarlig, og at oppsigelsen er brudd på arbeidsmiljøloven og må kjennes ugyldig. Han mener det er grunnlag for en oppreisningserstatning på inntil 300 000 kroner til Gjønnes, som følge av den overlast hun har lidt gjennom saken.