Orkdal kommune mener at Wenche Gjønnes ikke har vern som varsler fordi det verken foreligger kritikkverdige forhold eller er varslet på forsvarlig måte.

Tvert imot mener kommunen at Gjønnes’ motivasjon har handlet om hevn og om å redde sitt eget skinn. Orkdal kommune ber derfor om at Gjønnes’ ansettelsesforhold opphører og at hun må betale saksomkostningene.

Troverdighet

Orkdal kommunes advokat, Elisabeth J. Ramstad, brukte sin framstilling i går til å rive ned Wenche Gjønnes’ troverdighet.

Også i Ramstads saksframstilling sto referatsaken sentralt (se faktaboks og annen artikkel). Ramstad viste til at Gjønnes ikke hadde kommet med noen som helst kritikk av Wahlmanns versjon i denne saken før det hadde gått mer enn ett år. Først i oktober 2012 gikk Gjønnes til sin daværende leder Lars Vattengård og fortalte at kommunens offisielle versjon i saken ikke var riktig.

Manglende lojalitet

To måneder tidligere hadde Gjønnes blitt innkalt til en alvorlig personalsamtale på bakgrunn av manglende lojalitet og respekt for sin daværende leder, Karin Røttereng, samt at de ansatte var utrygge på henne.

Ramstad brukte store deler av sin saksframstilling til å tegne et bilde av Gjønnes som en person som ikke hadde noen troverdighet i sin kritikk mot ledelsen.

Hevnmotiv

Det var flere forhold som førte til at det høsten 2012 ble avholdt flere møter mellom Wenche Gjønnes og ledelsen.

Karin Røttereng var blitt konstituert som barnevernleder, og ifølge Ramstad opptrådte Gjønnes illojalt overfor sin nye leder, og hun styrte seg selv uten å avklare beslutninger med sin leder, slik hun var pålagt.

Røtterengs nye jobb var en stilling Gjønnes selv hadde ønsket seg, og Ramstad la ikke skjul på at hun mente Gjønnes hadde handlet ut fra et hevnmotiv.

«Nazi»

– Gjønnes' illojale opptreden mot Røttereng da Røttereng ble konstituert som leder, var årsak til at det ble startet personalsak mot Gjønnes, samt at ansatte var utrygge på henne. Gjønnes uttalte at hun ikke hadde respekt for Røttereng som barnevernleder, sa advokat Ramstad og viste til en samtale der Gjønnes hadde karakterisert Røtterengs lederstil som «nazi».

Styrte seg selv

I et personalmøte den 27. september 2012 ble det tatt opp flere konkrete forhold som omhandlet Gjønnes’ manglende lojalitet.

Blant det som ble tatt opp, var at Gjønnes hadde tatt ut avspasering og fleksitid uten å avtale med sin leder, hun dro ut i fosterhjemsbesøk uten avklaring, hun ordnet med annonse der det ble søkt etter støttekontakt – uten å avklare med leder, og hun spredte utrygghet og misnøye i arbeidsmiljøet. Det ble tegnet et bilde av en barnevernansatt som styrte seg selv og fullstendig neglisjerte sin leder.

Tilsynssakene

Da barnevernsaken i Orkdal eksploderte i ST 11. oktober 2012, var det på bakgrunn av flere alvorlige tilsynssaker som Fylkesmannen hadde tatt ut mot barnevernet i Orkdal.

– I tilsynssakene er det én saksbehandler som går igjen, og det er Wenche Gjønnes, sa advokat Ramstad og støttet seg blant annet på uttalelser fra advokat Anita Rian Lykken.

Lykken skal forklare seg som vitne senere i denne uka.

– Fikk sjansen

På senhøsten fikk Wenche Gjønnes en skriftlig tilrettevisningsadvarsel, og det hadde blitt gjort klart at det var nulltoleranse for nye forhold.

– Hun fikk en sjanse til å vise at hun kunne endre adferd, sa Ramstad.

Så kom Gjønnes’ utsagn i media i februar 2013, der hun sa det samme som hun hadde sagt til sin leder Lars Vattengård noen måneder tidligere; nemlig at den såkalte refereratsaken var blitt lukket på en løgn.

Dette var dråpen som fikk begeret til å flyte over for Orkdal kommune.

Partsforklaringer

Alt dette vil bli belyst i dagene som kommer.

I dag, tirsdag, skal Wenche Gjønnes fortsette med partsforklaringen sin. Deretter skal personalsjef i Orkdal kommune, Guri Hovdenak, ha sin partsforklaring, før dagen avsluttes med Ellen Wahlmann og Hilde Hestflåtts partsforklaringer.