Orkdal kommunes personalsjef Guri Hovdenak sa i retten i går at det var uforsvarlig ikke å gå til oppsigelse av Wenche Gjønnes.

Hovdenak startet sin partsforklaring med å rose tidligere barnevernleder Ellen Wahlmann. Wahlmann er anklaget av flere, deriblant Wenche Gjønnes, for å ha snakket usant om hva som skjedde i referatsaken.

– Hun er et varmt, vennlig og omtenksomt menneske. Et menneske man blir i godt humør av å omgås, sa Hovdenak og la til at Wahlmann hadde hatt store påkjenninger.

Lite fornøyd

Det var et helt annet bilde hun tegnet av saksøker Wenche Gjønnes. Blant annet at hun ikke hadde forholdt seg til Karin Røttereng som leder. Det ble derfor avholdt et møte i august 2012 der 6. august, der Wahlmann, Røttereng og Gjønnes deltok.

– Møtet ble avholdt i et håp om å få «klarna» lufta. Men i løpet av samtalen ble det klart at det ikke var så greit, fortalte Hovdenak og nevnte en episode der Gjønnes hadde kjeftet opp Røttereng i så drøye ordelag at ansatte hadde reagert på det. I og med at saken ikke lot seg løse med dette møtet, ble det opprettet en personalsak mot Gjønnes. Det ble også innkalt til et nytt møte i september.

Oppsigelse vurdert

I november ble det gitt en skriftlig tilrettevisningsadvarsel til Gjønnes, og Hovdenak fortalte i går at det allerede på dette tidspunktet ble vurdert å gå til oppsigelse av Gjønnes.

Personalsjefen ønsket imidlertid å være tilbakeholden med å gå til oppsigelse, og var opptatt av at kommunen opptrådte korrekt.

Bomben

27. februar sprang det som Hovdenak i går omtalte som en bombe. Da gikk Gjønnes og flere andre ut i ST og hevdet at Orkdal kommune og Ellen Wahlmanns versjon i den såkalte referatsaken var usann. Ifølge Hovdenak førte dette oppslaget til sterke reaksjoner.

– Ingen visste at Wenche Gjønnes mente at Ellen Wahlmann hadde løyet. Oppslaget skapte utrygghet, og man mente dette var illojalitet. Det kom som en bombe da Gjønnes sa dette i avisa, og det førte til en frykt i ansattegruppa om hva som ville komme.

Hevn

I november, der Gjønnes fikk den skriftlige advarselen, ble det nedskrevet at det var nulltoleranse for nye forhold.

– Da hun gikk ut i avisa februar, så vi på det som en ren hevn. Vi undret oss over at Gjønnes sommeren 2011 ikke hadde benyttet anledningen til å behandle saken i tråd med det hun mente var riktig. Men etter innlegget 3. april mente vi det var uforsvarlig ikke å gå til oppsigelse.