Hilde Hestflått og Sylvia Botslangen var de to som kjørte vekk barnet i det som skulle bli kalt referatsaken.

Hilde Hestflått har tidligere i uka vitnet om at hun allerede var informert om at barnet skulle til i beredskapshjem da de la ut på kjøreturen 28. juni 2011. Barnet ble skilt fra far med det samme de ankom rådhuset, og Hestflått er klinkende klar på at dette var fordi det var fattet akuttvedtak om å plassere barnet.

– Fikk et valg

Kommunen hevder far skulle få et valg i møtet med barnevernet, angående om han ville bli i Norge, og at det ikke var bestemt omsorgsovertakelse på forhånd. Sylvia Botslangen sa dette i retten fredag:

– Jeg skulle ivareta barnet sammen med Hestflått mens samtalen med far ble gjennomført. Det var ønskelig å skjerme barnet i bil. Jeg hadde ingen bevisst holdning til den videre prosessen da vi kjørte fra rådhuset; om vi skulle kjøre for å prate, eller om turen skulle føre til noe annet.

– Fikk telefon

– Sylvia skulle kjøre, og jeg skulle ta meg av jenta. Vi var kommet bort til rundkjøringa ved skysstasjonen da jeg fortalte henne at vi skulle kjøre til mormor, fortalte Hestflått i retten tidligere i uka.

Ifølge Botslangens forklaring, kom det en telefon fra rådhuset om at jenta skulle til mormor da de var i rundkjøringa ovenfor Amfi. Hun kunne ikke gjengi hvem som hadde ringt om dette, og heller ikke hvem som ba henne dra ut på kjøretur med jenta.