På denne skinnegangen ved Blåsmo kjøres det turister gjennom hele sommeren.

– Totalt udramatisk, sier John Arnt Holmen hos Orkla Industrimuseum.

Solslyng har ført til at togskinnesvillene på Thamshavnbanen ved forsamlingshuset til Blåsmo vel har flyttet seg opp til fem centimeter, og dermed har skinnegangen fått en kraftig bukt på flere steder.

Solslyng inntreffer når jernet i togskinnene utvider seg på grunn av sterk varme.

Udramatisk

Det at bruddkantene som svillene flytta seg fra fortsatt er intakte, og ikke har rast ut, tyder på at dette har skjedd i nær fortid.

Men selv om det kanskje ser ille ut, mener John Arnt Holmen i Orkla industrimuseum at det er totalt udramatisk.

Sjekker linjene ofte

– Vi har visst om dette i noen dager nå, og det er ikke dramatisk i det hele tatt. Det betyr ingenting for togtrafikken, annet enn at vi senker hastigheten litt på denne strekninga, sier Holmen.

Trafikken langs Thamshavnbanen vil altså fortsette å gå utover sommeren. Det betyr også at togtilbudet under Bergmannsdagene ikke er truet.

– Nei. Denne solslyngen er ikke stor. Vi sjekker linjene regelmessig og stenger hvis vi må, men det er ikke nødvendig nå.

Rettes opp automatisk

Solslyngen er godt synlig på begge sider av togskinneovergangen på Blåsmo. Holmen forteller at det vil bli tatt tak i dette når det blir kjøligere og togskinnene trekker seg sammen igjen.

– En del retter seg nok opp av seg selv, men det er mulig vi må rette opp noe manuelt også.

– Det er vanskelig å forutse hvor og når solslyng oppstår. Kommer det en ny varmeperiode, gjerne med sterkere varme, kan det jo hende at solslyngen blir så ille at vi må stenge banen, men det ser ut til at det skal gå bra, sier Holmen.