Det var etter et besøk på Orkdal sjukehus at stortingsrepresentant Karianne Tung forfattet et brev til helseminister Bent Høie.

Styrker tilbudet?

Tung er en av flere politikere som har reagert kraftig på planene om å flytte akuttmottaket i Orkdal til Øya.

Ap-politikeren spurte om Høie mente at en nedlegging av akuttmottaket i Orkdal vil styrke tilbudet til innbyggerne i orkdalsregionen og på Nordmøre. Hun spurte også om hvilke føringer ministeren har gitt når det gjelder å se på lokalsykehusenes rolle.

Legger seg ikke borti

Nå har hun fått svar.

Høie sier at han ikke vil legge seg borti denne saken nå. Han viser samtidig til den nasjonale sykehusplanen som skal legges fram i høst. Høie sier at inntil den er behandlet, vil man ikke godta noen nedlegging av føde- og akuttilbud som ikke er begrunnet i pasientsikkerhet og kvalitet.

– Dette betyr at føringene som kommer i høst i forbindelse med framleggelsen og behandlingen av nasjonal sykehusplan, er svært viktig, sier Tung.

Skuffet

Hun er ikke imponert over Høies svar.

– Jeg er skuffet over ministerens svar. Jeg hadde håpet at han ville være tydeligere når det gjelder hvilke tilbud og tjenester sykehusene våre faktisk skal tilby. I Oslo snakker Høie høyt om pasientens helsevesen. Dette synes ikke å være like viktig når han nå får spørsmål om pasientenes sykehustilbud i orkdalsregionen.

Inviterer ministeren

Tung sier at hun ønsker å være langt mer tydelig enn det Høie legger opp til å være.

– Jeg registrer at helseminister Høie ikke ønsker å ta stilling til usikkerheten knyttet til Orkdal sjukehus. Den stillingen ønsker jeg å ta. Sykehuset har livets rett. Jeg vil derfor herved invitere ministeren på besøk til sykehuset så kan vi vise fram hvilken fantastisk jobb som gjøres her, og hvilke muligheter som finnes ved Orkdal sjukehus.