Det er kommet en henvendelse til alle landets ordførere angående bosetting av flyktninger med bakgrunn i dagens flyktningkrise. Kommunestyret i Rindal behandlet forespørselen om å ta i mot flere flyktninger onsdag 6. mai.

Syv ekstra

Norge har vedtatt å ta imot 1500 kvoteflyktninger fra Syria i 2015. For å skaffe til veie et beslutningsgrunnlag om hvorvidt Norge skal ta imot flere kvoteflyktninger, ønsker Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet å undersøke om kommunene har mulighet til å øke bosettingskapasitet ytterligere i 2015 og 2016.

Rindal har blitt bedt om å ta imot syv ekstra flykninger. Dette utgjør til sammen 17 i 2015 og 14 til sammen i 2016. De har allerede vedtatt å ta i mot ti flytninger per år fra 2014 til 2016. I tillegg kommer eventuelle familiegjenforeninger.

Vilje men ikke hus

Rådmannens innstilling sa at Rindal kommune ikke har mulighet til å bosette et større antall flyktninger enn det de allerede har vedtak om, i hovedsak på grunn av boligmangel.

Ordfører Ola T. Heggem (Sp) ønsket å legge til at kommunen ser det store behovet, og at de kan ta i mot flykninger fra Syria innenfor det antallet de allerede har vedtak om. Selv om flykninger fra Syria er mer utfordrende siden de kommer direkte uten å ha vært innom mottak, og språket kan være en stor utfordring.

Heggems forslag ble støttet av John Ole Aspli (Ap), Tove Flåtten (Krf) og Rune Løfald (H). Senterpartiet foreslo å legge til at Rindal kan ta i mot flere flyktninger dersom Staten bidrar økonomisk.

Forslagene ble enstemmig vedtatt.

Nytt for Rindal

Å ta i mot flykninger er et nytt område for Rindal kommune. De kom i gang med bosetting i februar 2015. Per i dag har Rindal bosatt, eller sagt ja til, 12 personer. I løpet av mai kommer det tre nye flykninger til bygda, denne ganger er det tre damer.

Les også: