– Sandra er så god at hun kan gå hele veien. Hun har Toppseriepotensial, og jeg betviler at det er mange jenter på samme alder i Norge som er like god som henne, sier Per Asbjørn Solberg (22), trener for gutter 19-laget til Skaun/Buvik.

Sandra Johansen fra Buvika er enkelt forklart et kjempetalent i fotball. Det har avgangseleven ved Skaun ungdomsskole vært siden hun kunne gå. Jenta har bøttet inn mål i årevis.

Utviklet fysikken

Ferdighetene gjør at 16-åringen i tillegg til kamper og treninger på jenter 19-laget til Buvik, trenger noe mer for å utvikle seg videre. Det har hun fått: Sandra trener jevnlig med juniorguttene i samarbeidsklubben Skaun/Buvik. I tillegg er hun innbytter i deres seriekamper.

Og for å beskrive situasjonen: Ei 16-årig jente spiller kamper mot gutter som er opp til 19 år.

– Hun holder nivået, og gradvis har hun utviklet fysikken. Når hun kommer inn som reserve, passerer hun ofte backen sin som ikke er forberedt på hennes tøffhet og fart, forklarer Solberg.

På landslaget

Buvik-jenta, som allerede har fem kamper på J15- og J16 landslaget, er glad for at hun får være med guttene.

– Jeg lærer mye, ikke minst duellstyrke, sier hun.

Innimellom treninger og kamper for J19- og G19-laget, er hun også med på G16-kamper. Og i tillegg blir det egentrening i form av joggeturer i skogen, gjerne sammen med pappa Verner Johansen.

Fotballtalentet har fart, styrke og skudd som sine beste egenskaper. Det hun må bli bedre på er hovedsakelig spilleforståelse, kondisjon og overblikk.

En del av gruppa

– Hun har litt å jobbe med på den defensive delen av spillet, samt spilleforståelsen. Men hun er fysisk robust, og jeg tar henne med i juniortroppen fordi hun er god nok. Hun kan prege kampbildet når hun kommer inn, og motstanderens trenere kommenterer ofte hvor god hun er, sier juniortrener Solberg, som har en bachelor i idrettsvitenskap og trener C-kurs.

Han påpeker at medspillerne på G19-laget anser henne som en del av gruppa. Foreløpig mener treneren tilbudet de kan tilby Sandra i Buvika er godt nok for henne.

– Etter hvert må hun ta steget inn i en A-stall til en Toppserieklubb. Men akkurat nå holder det med kamper og treninger med oss, sier han.

På Melhus vgs

Ungjenta har vært og trent med rekruttlaget til Lillestrøm, samt at hun har stående tilbud fra rekruttlaget til Trondheims-Ørn.

Til høsten skal hun begynne på Melhus videregående skole (elektro og fotball). Hun skal fortsatt bo hjemme på Ilhaugen i Buvika, og dermed er det høyaktuelt å fortsette i moderklubben inntil videre.

– Hva sier de eldre guttene på motstanderlaget når du entrer banen?

– Det er av og til kommentarer som går på: «Må itj lætt ei jente dribbel dokk», humrer 16-åringen.

– Var skeptisk

– Jeg må innrømme at jeg var litt skeptisk da ei jente skulle trene med oss. Hun var også litt feig i starten. Men hun har utviklet seg og tråkker til i duellene nå, sier en imponert Skaun/Buvik-trener.

Hun debuterte på juniorlaget allerede på tampen av fjorårssesongen. Da scoret hun like godt mål.

– Folk lar seg imponere av henne. Hun må fortsatt utvikle seg for å nå toppen. Men hun er tydeligvis villig til å ofre det som skal til, sier Solberg.

PS! Møt opp på neste juniorkamp til Skaun/Buvik. Etter pause får du se ei jente herje på kanten mot eldre gutter.